Ugrás a tartalomra
x

Egy „majdnem meztelen” buli miatt áll a bál Moszkvában

Az orosz szövetségi cenzor, a Roszkomnadzor „LMBT-propaganda jeleit” észlelte néhány fotón és videón, amit egy hírességekkel teli, „majdnem meztelen” bulin készítettek karácsony előtt – jelentette decemberben Alekszandr Hinstein képviselő.

A cenzúra illetékesei megerősítették az állami médiának, hogy a kérdéses anyag már le van tiltva, bár a Meduza nem talált a buli fotóira vagy videóira mutató linkeket a – Roszkomszvoboda digitális jogvédő csoport által fenntartott – letiltott oldalak listáján.

A hírhedt buli után kormánypárti aktivisták feljelentést tettek a szervezők és résztvevők ellen a Belügyminisztériumnál és a Legfőbb Ügyészségnél, illetve más szövetségi szerveknél. Hozzájuk csatlakozott az USA-ból 2019-ben kitoloncolt Marija Butyina képviselő, az Egységes Oroszország tagja is, aki az Állami Dumában hivatalosan nyújtotta be a panaszait. Az ügynökségek még nem válaszoltak a feljelentésekre.

Egy moszkvai bíróság elrendelte a „majdnem meztelen” buli egyik legkiemelkedőbb résztvevőjének letartóztatását: egy Vacio nevű rappert (Nyikolaj Vasziljev), aki csak cipőt viselt a lábán és zoknit a f****n. A Baza Telegram-csatorna úgy tudja, Vaciót péntek reggel vitték bíróság elé. A bíróság sajtószolgálata arról számolt be, hogy a rapper megzavarta a békét, trágár szavakat használt, és olyan anyagokat terjesztett az interneten, amik célja a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok” népszerűsítése volt. 15 nap börtönbüntetésre ítélték garázdaságért, és 200 ezer rubel (750 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki rá „melegpropaganda miatt”.

Vacio letartóztatása után egy videó jelent meg, amin bocsánatot kér, amiért részt vett a bulin. A feltehetően egy rendőrőrsön készült videón a rapper azt mondja, hogy „semmiképpen sem támogatja az LMBT-t, és nem is akart reklámozni semmit”. A RIA Novosztyi állami hírügynökség a bocsánatkérő videó két változatát tette közzé, a másodikban Vacio azért is bocsánatot kér, hogy annyi ember érzéseit megsértette a haza számára ilyen nehéz időszakban.

A Shot Telegram-csatorna szerint a hatóságok két másik férfit is letartóztattak, akik részt vettek a bulin, és állítólag csókolózni készültek. A hatóságok állítólag azt tervezik, hogy szabálysértés miatt vádat emelnek a két résztvevő ellen, bár ezt az információt más források nem erősítették meg.

Kszenia Szobcsak celeb, aki szintén részt vett a bulin, nyilatkozatot adott ki azoknak a konzervatív aktivistáknak, akik kifogásolták, hogy Oroszország háborúja alatt ilyen bulit tartanak. Szobcsak azt írta, „a világ nem igazságos”, és „egyetlen gyász sem tarthat örökké”, és a felnőttek személyes dolga, hogy mit csinálnak. Lolita Miljavszkaja énekesnő azt mondta, az egész ügy „legviccesebb része” csak az esemény után következett be, amikor kitört a botrány. Eközben a buli főszervezője, Nasztya Ivlejeva blogger és műsorvezető törölte azt a kommentjét, amiben azt állította, „imádja” a bulijai által kiváltott visszhangot.

A buli másnapján a rendőrség megjelent a Mutaborban, a klubban, ahol a rendezvényt tartották. Míg az esemény első napjára a jegyek 1 millió rubelbe (3,7 millió forint) is kerültek, a második napon a belépő 1500 rubelről (5600 forint) indult. A buli a hírek szerint a rendőrök távozása után is folytatódott, és az esemény második napjáról készült felvételek Nasztya Ivlejeva Instagram-oldalán jelentek meg.

www.444.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux