Ugrás a tartalomra
x

Az EU elintézné, hogy mégis örökbe fogadhassanak az LMBTQ-párok

Ravasznak mondható jogalkotási húzással csempészné be a melegházasságot, illetve az azonos nemű párok örökbefogadási jogát az eddig azt elutasító tagállamokba az Európai Parlament – írja a Mandiner.

A testület egy frissen, tavaly decemberben elfogadott javaslattal támogatta, hogy a szülőséget az EU teljes területén ismerjék el, függetlenül a család típusától, a gyermek születésének vagy fogantatásának módjától. 

Vagyis, ha egy uniós tagállam bárkit szülőnek ismer el, az legyen érvényes mind a 27 tagállamban, az érintett gyermekek pedig azonos jogokat élvezzenek az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog vagy akár az öröklés tekintetében.

A kiadott közlemény szerint ettől az adott nemzetek családjogában nem eszközölnének változtatást, sőt, a tagállamok elutasíthatják a szülőség elismerését is akár, ha az „összeegyeztethetetlen a közrendjükkel”. Erre azonban az EP javaslata csak egészen kivételes, egyenként megvizsgált esetekben adna lehetőséget, például nem alkalmazhatnak diszkriminációt azonos nemű szülők gyermekeivel szemben.

Hivatalosan a bürokrácia csökkentése, illetve a fenti célok megvalósítása érdekében az EP bevezetné az úgynevezett európai szülői bizonyítványt is, ami ugyan az állami dokumentumokat nem váltaná fel, de helyettük is használható lenne. Ezt az ötletet korábban az Európai Bizottság dobta be.

A közlemény idézi az előterjesztőt, a szocdem Maria-Manuel Leitao-Marque-t, aki elfogadhatatlannak nevezte a mostani állapotokat, az elfogadott indítványt pedig egy újabb lépésnek a célhoz. Ami nem más, miszerint ha valaki szülő az egyik tagállamban, az összesben is annak számítson.

Most az Európai Tanácson a sor, hogy jóváhagyja az elképzelést, amihez egyhangúság kell – Magyarország azonban ebbe aligha megy bele, akárcsak a meleg párok örökbefogadási jogát el nem ismerő tagállamok.

"– Az EP és az EB tehát maximálisan támogatja az elképzelést, most a tanácson a sor, hogy mögé álljon vagy elutasítsa azt. Akárhogy is, ez a módszer újabb példája annak a lopakodó jogalkotásnak, amivel a brüsszeli testületek át akarnak nyúlni a tagállamok felett" – vonták le a következtetést a cikkben.

www.magyarnemzet.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux