Ugrás a tartalomra
x

A Vatikán védelmébe vette a meleg párok megáldását, miután felháborodtak a püspökök

A Vatikán igyekezett megnyugtatni a melegek megáldása miatt felháborodó püspököket. Szerinte nem szabad azt eretnekségnek vagy istenkáromlásnak tekinteni, és fontosnak tartja, hogy minden püspöki konferencia tiszteletben tartsa Ferenc pápa döntését.

Ötoldalas állásfoglalást adott ki csütörtökön a Vatikán, hogy megnyugtassa a melegek megáldása miatt felháborodó püspököket. A Vatikán létfontosságúnak tartja, hogy minden püspöki konferencia tiszteletben tartsa Ferenc pápa döntését, és közölte velük: az azonos nemű párok megáldása se nem eretnekség, se nem istenkáromlás – írja az Euronews.

A valaha volt legprogresszívebbnek tartott katolikus egyházfő december közepén hivatalosan is jóváhagyta, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat. A Vatikán az álláspontjuk radikális változását azzal magyarázza, hogy az Isten szeretetét és irgalmát kereső embereket nem szabad „erkölcsi elemzésnek” alávetni. 

A katolikus egyház a doktrína megváltozását Ferenc pápa egyik levelével indokolta, melyben azt javasolta, hogy bizonyos körülmények között meg lehessen áldani az ilyen párokat, ha nem keverik össze a rituálét a házasság szentségével:

Mint arról elsőként beszámoltunk, Ferenc pápa jóváhagyása ellenére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elutasítja az azonos nemű párok megáldását, erről útmutatást is adott a hazai lelkipásztoroknak. A magyar katolikus egyház álláspontja szerint párként nem, egyénenként viszont kaphatnak áldást a melegek.

A Vatikán döntése vegyes reakciókat váltott ki: van, ahol üdvözlik és támogatják, és van, ahol felháborodtak és tiltják. A Vatikán csütörtökön elismerte, hogy a melegek megáldása megáldása felelőtlenség lehet azokban az országokban, ahol a másságukat felvállaló emberek erőszak célpontjává válhatnak, börtönbe kerülhetnek, vagy akár meg is halhatnak.

Azt is megértik, hogy néhány püspöknek több időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a változáshoz. Ám a Vatikán szerint nem szabad elhatárolódni Ferenc pápa döntésétől, és „eretnekségnek, az egyházi hagyománnyal ellentétesnek vagy istenkáromlásnak” tekinteni azt.

www.rtl.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux