Ugrás a tartalomra
x

Buzizó pap kapott Mindszenty-emlékérmet a Parlamentben

Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Osztie Zoltánt, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosát és a Szociális Testvérek Társaságát a Patlamentben. A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át november elején.

Az indoklás szerint Osztie Zoltán több mint négy évtizedes hűséges és odaadó lelkipásztori tevékenységéért, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián
és a közéletben végzett nemzetmegtartó, közösségteremtő, közösségépítő és keresztény ifjúságnevelő szolgálatáért,valamint Mindszenty József bíboros szellemi örökségének méltó ápolásáért részesült a díjban.

Tagadhatatlan, hogy Osztie atya közéletileg nagyon aktív:

- részt szokott venni a CÖF rendezvényein;
- pár éve az az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 73. évfordulóján akart misét tartani Horthy Miklósért és menyéért;
- a Hír Tv-ben csak buzi zászlóként hivatkozott a szivárványos zászlóra;
- egy évvel később a KDNP lapjában pedig már arról beszélt, hogy „az LMBTQ-lobbi emberei terroristák”.
- Orbán Viktort pedig szívesen méri Szent Istvánhoz.

Lezsák Sándor Osztie Zoltán életútját felidézve elmondta: 1981-ben szentelték pappá Esztergomban, első plébánosi megbízatását 1986-tól 1990-ig a Szigetközben, Ásványrárón töltötte be, 1990-ben plébános-helyettes lett a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián, majd 1992 és 2000 között a józsefvárosi Rezső téri Magyarok Nagyasszonya Plébánián szolgált. Kiemelte, hogy az egykori két, majd három káplános templomban Osztie atya egyedül látta el feladatát: az itt lakók lelki gondozása mellett nagyon sok munkával járt, hogy a plébánia területén három kórház is volt, sok-sok lelki vigaszt és megnyugvást igénylő beteggel.
Lezsák Sándor szerint Osztie Zoltán atya közéleti fellépéseiben jól el tudta választani az egyházi érdekek és elvek képviseletét a napi pártpolitikai szerepektől, szerepléstől, ez az érzéke tette őt sokak szemében alkalmassá arra, hogy 1997-ben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke legyen.

www.444.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux