Ugrás a tartalomra
x

Hiába a pápa jóváhagyása, a magyar papok nem fogják megáldani az azonos nemű párokat

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elutasítja az azonos nemű párok megáldását – mérlegelték Magyarország lelkipásztori helyzetét, és erre jutottak.

December közepén Ferenc pápa hivatalosan is jóváhagyta, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat. A Vatikán az álláspontjuk radikális változását azzal magyarázza, hogy az Isten szeretetét és irgalmát kereső embereket nem szabad „erkölcsi elemzésnek” alávetni. A katolikus egyház a doktrína megváltozását Ferenc pápa egyik levelével indokolta, amit két konzervatív bíborosnak küldött októberben. Ebben a pápa azt javasolta, hogy bizonyos körülmények között meg lehessen áldani az ilyen párokat, ha nem keverik össze a rituálét a házasság szentségével:

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 27-én kiadott közleményében egyebek mellett azzal az üzenettel fordult lelkipásztoraihoz és az egyház tagjaihoz, hogy a „Hittani Dikasztérium Fiducia supplicans kezdetű, az áldások lelkipásztori természetéről 2023. december 18-án kiadott nyilatkozata nem változtatja meg a Katolikus Egyház kezdettől vallott hitét és tanítását a házasságról és a nemi erkölcsről.”

"Hazánk lelkipásztori helyzetét mérlegelve a Püspöki Konferencia útmutatásként fogalmazza meg a lelkipásztorok számára, hogy nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül egyénenként minden embert megáldhatunk, mindig kerülni kell azonban azt, hogy a pusztán párkapcsolatban együtt élő, az egyházilag nem érvényes házasságban vagy egynemű párkapcsolatban élő párok számára közös áldást adjunk" – írták.

Kirekesztés helyett empátiával kellett volna Hodász András volt katolikus pap esetére reagálnia a katolikus vezetőknek, erről beszélt Kamarás István egyházszociológus az RTL Híradónak. Hodász András volt pap idén nyáron nyilvánosan vállalta, hogy meleg:

www.rtl.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux