Ugrás a tartalomra
x

Engedményt tesz a Vatikán a melegek felé

Ferenc pápa jóváhagyta a Vatikán döntését, amely lehetővé teszi, hogy a papok a szokásos egyházi szertartásokon kívül is megáldhassák az azonos nemű párokat. Ez viszont nem lesz azonos a házasság szentségével, de kifejezi, hogy Isten ember minden embert szeret.
A Vatikán hétfőn bejelentette, hogy támogatják a Ferenc pápa által is képviselt álláspontot, hogy a római katolikus papok áldást adhatnak azonos nemű pároknak, feltéve, hogy az nem képezi részét a szokásos egyházi szertartásoknak vagy liturgiáknak.

A RENDELETET A VATIKÁN DOKTRINÁLIS HIVATALA ADTA KI, AMELY TISZTÁZTA, HOGY AZ ILYEN ÁLDÁSOK NEM A NEM SZOKVÁNYOS HELYZETEKET ÉRVÉNYESÍTIK, HANEM INKÁBB ISTEN MINDEN EMBER ELFOGADÁSÁNAK JELEKÉNT SZOLGÁLNAK.

A dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ezek az áldások nem tévesztendők össze a heteroszexuális házasság szentségével.

A Vatikán döntése továbbá azt tanácsolja a papoknak, hogy a döntéseket egyéni alapon hozzák meg, és ne akadályozzák vagy tiltsák meg az egyház közelségét az emberekhez minden olyan helyzetben, amikor azok egyszerű áldással isteni segítséget kérhetnek. Ferenc pápa már korábban utalt egy hivatalos módosításra október folyamán, válaszul az öt konzervatív bíboros által a Vatikánban tartott püspöki szinódus kezdetén felvetett kérdésekre.

Míg az októberi válasz finomabb volt, a hétfői nyolcoldalas dokumentum „Az áldások lelkipásztori jelentéséről” címmel részletezte a konkrét körülményeket. Egy 11 oldalas rész a „Rendhagyó helyzetekben élő párok és az azonos nemű párok áldása” címet viselte. Az egyház fenntartja, hogy bár az azonos neműek vonzódása nem bűn, a homoszexuális cselekedeteket annak tekintik. 2013-as kinevezése óta Ferenc pápa arra törekszik, hogy az 1,3 milliárd tagú egyház befogadóbbá tegye az LMBT egyének számára anélkül, hogy megváltoztatná az azonos neműek kapcsolatára vonatkozó erkölcsi tanítást.

James Martin atya, egy neves amerikai jezsuita pap, aki az LMBT közösséggel foglalkozik, úgy üdvözölte ezt a dokumentumot, mint „nagy előrelépést az egyház feléjük irányuló szolgálatában”. Az X-en (korábbi nevén Twitteren) közzétett bejegyzésében Martin elismerte, hogy ez „elismeri sok katolikus azonos nemű pár mély vágyát Isten jelenlétére szeretetteljes kapcsolatukban”, és hozzátette, hogy ő és sok más pap mostantól szívesen megáldja az azonos nemű párokkal egybekötött barátait.

A latinul Fiducia Supplicans (Könyörgő bizalom) címet viselő dokumentum kimondta, hogy az áldás formáját „az egyházi hatóságoknak nem szabad rituálisan rögzíteniük, hogy ne okozzanak zavart a házasság szentségéhez tartozó áldással”. Továbbá azt javasolta, hogy az áldás azoknál alkalmazható, akik „nem saját státuszuk legitimációját követelik, hanem azért könyörögnek, hogy mindaz, ami igaz, jó és emberileg érvényes az életükben és kapcsolataikban, a Szentlélek jelenléte által gazdagodjon, gyógyuljon és emelkedjen”.

A dokumentum azzal zárul, hogy az áldás eszközt nyújt az egyéneknek az Istenbe vetett hitük erősítésére, ezért inkább bátorítani kell, mint akadályozni. A dokumentumot Victor Manuel Fernandez bíboros, a vatikáni Hittani Dikasztérium vezetője írta alá, és Ferenc pápa hagyta jóvá a Fernandezzel és a Hittani Hivatal egy másik tisztségviselőjével hétfő délelőtt tartott magánbeszélgetésen.

www.portfolio.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux