Ugrás a tartalomra
x

Boldog születésnapot Alföldi Róbert!

Alföldi Róbert (Kalocsa, 1967. november 22. –) Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 2008 és 2013 között a Nemzeti Színház igazgatója. Rendkívül sokoldalú tehetség: számtalan színpadi darabban játszik és játszott, szinkronszerepeinek sora hosszú,játék és tévéfilmekben szerepelt,szerepel ma is.
Évek óta rendszeresen rendez önálló kiállításokat, közreműködött hangoskönyvek,CD-k felvételénél,könyvek jelentek meg tőle/róla.Művészetét több állami és szakmai elismeréssel is díjazták. 

A teljesség igénye nélkül néhány az utóbbi évekből:

- Hevesi Sándor-díj (2010)
- Fővárosi Színházi díj a Nemzeti Színház megújításáért (2010)
- Színikritikusok különdíja a Nemzeti Színház megújításáért (2010)
- Armel Operaverseny és Fesztivál – a legjobb produkció közönségdíja az ARTE Televízió nézőinek szavazata alapján Knut Vaage Veslefrikk c. operájának színreviteléért (2010)
- POSZT fődíj (2011) – Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból
- POSZT közönségdíj (2011) – Martin Sperr: Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból
- Armel Operaverseny és Fesztivál – a legjobb produkció díja William Mayer Haláleset a családban c. operájának színreviteléért (2012)
- Szeged Aranyérme (2013)
- Magyar Toleranciadíj (2013)
- Radnóti Miklós antirasszista díj (2014)
- Armel Operaverseny és Fesztivál – a legjobb produkció díja. Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operája színreviteléért (2015)
- Armel Operaverseny és Fesztivál – Arte tv közönségdíja Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operája színreviteléért (2015)
- Dömötör-díj ( Szeged ) – legjobb rendező díja Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operája színreviteléért (2016)
- Armel Operaverseny és Fesztivál – a legjobb produkció díja Eötvös Péter Senza Sangue / Vértelenül című operája színreviteléért (2016)
- Comet 2016 – Életműdíj (2016)
- Armel Operaverseny és Fesztivál – Arte tv közönségdíja Rufus Wainwright Prima Donna című operája színreviteléért (2017)
- Budapest XIII. kerület díszpolgára (2019)
- Dömötör-díj (2022)
- Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2022)

Zenei általános iskolába járt, hegedülni és zongorázni is tanult. Már kiskorában elhatározta, hogy színész lesz, ezért is döntött úgy, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán folytatja a tanulmányait. Osztálytársai többek között Beviz Márta, Náray Erika, Börcsök Enikő és Piti Attila voltak. A gimnázium elvégzése után elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, ahol tanulmányait egy év – akkoriban kötelező – sorkatonai szolgálat letöltése után, 1987-ben kezdte meg.

Horvai István és Kapás Dezső elismert színészpedagógusok osztályába került. Negyedéves korában népköztársasági ösztöndíjas lett. 1991-ben még főiskolásként eljátszotta Raszkolnyikovot (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés) a veszprémi Petőfi Színházban, amivel azonnal felhívta magára a figyelmet.

1992-ben az ország legnagyobb prózai társulata, a Vígszínház szerződtette. Nem kerülték el a nagy szerepek: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Ivan Karamazov (Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek), Artúr (Mrożek: Tangó), Oscar Wilde (Kaufman: A nagy szemérmetlenség).

1995-ben kezdett el rendezni (Trisztán és Izolda – saját adaptáció) és már ezzel a munkájával nagy vihart kavart. Azóta folyamatosan rendez különböző magyar színházakban.

2000-ben úgy döntött, szabadúszó lett, és megvált a Vígszínház társulatától. 2006-ig volt szabadúszó, de a színészi és rendezői karrierjét ezután is töretlenül folytatta és ez az időszak hozta meg a televíziós szerepléseknek köszönhetően az országos ismertségét. 1998-tól 2002-ig az RTL Klub Jó Reggelt! (később Reggeli-Delelő) című műsorának egyik műsorvezetője volt, ami meghozta számára az országos népszerűséget. Azóta folyamatosan látható különböző televíziós csatornákon. Volt már önálló műsora, a Lucifer szerepelt kabaréban, a Magyar Televízióban egyórás beszélgetéseket készített hazánk legnagyobb színészeivel. Sokáig a Heti Hetes című műsorban szerepelt.

De nem csak a tévében interjúvolta meg színésztársait, havi rendszerességgel talkshow-t vezetett Artishowka címmel, az Articsóka Étterem színházában. Ezen felül továbbá az Alexandra Könyváruház Pódium termében, vasárnaponként egy-egy színházi embert lát vendégül egyórás beszélgetés erejéig.

Rendezői felkérést kapott a nyitrai Andrej Bagar Színháztól és a New York-i New York Theatre Workshoptól (USA), a portlandi Városi Színháztól (USA), valamint a prágai Divadlo Na zábradlítól.

Rendezései meghívást kapnak különböző nagy nemzetközi fesztiválokra (Szlovákia: 1996, 1997, 1998, 1999; Románia: 1998, 2000; Csehország: 1998, 1999).

2002 szeptemberében meghívták a belgrádi BITEF-re a nyitrai Hamlet előadását. 2003 novemberében, a Mezzo komolyzenei csatorna több ízben sugározta Charles Gounod Faust című operáját, mely elnyerte a hónap operája címet. 2006-ban a pekingi Shakespeare-fesztiválra kapott meghívást.

Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát: rendezett musicalt az Operettszínházban, operettet Szegeden, operát Szegeden, Miskolcon, Budapesten, New Yorkban (USA), Versailles-ben (F), Bergenben (N), Plzeň-ben (CZ), bábjátékot a Budapest Bábszínházban, ír táncshow-t a Tháliában, divatbemutatót és videóklipet is.

Hobbija a festészet, első önálló kiállítása 1999-ben nyílt. Festményei olyan kelendőnek bizonyultak, hogy egészen 2005-ig minden évben egyéni kiállításon mutatta be őket.

2006. március 1-jétől 2008. február 28-áig a Bárka Színház igazgatója volt, 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház igazgatója. 2007-ben felkérték A Társulat című szereposztó műsor zsűrijébe, ahol a művészeti vezető szerepét töltötte be.

A 2013-as X-Faktor egyik zsűritagjának kérték fel.A 2014-es, ötödik évadban is folytatja mentori munkáját. 2013. június 23-án a Mephisto című darabbal búcsúzott a Nemzeti Színház közönségétől, de a színházi rendezést nem hagyta abba a Vígszínházban a Danton halála című darabbal folytatja rendezői pályafutását.Ő volt a rendezője a sajátos stílusában előadott, a jubileumi 30. évfordulós István, a király rockoperának, melyet 2013 augusztusában három alkalommal is játszottak a hatalmas érdeklődésre tekintettel a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Melegségéről nyíltan először az Alföldi Színháza – Öt nemzeti év című könyvben beszélt. Ebben kifejtette: „Nem saját érintettségem okán jelentek meg meleg szereplők vagy erről szóló darabok a Nemzeti Színház műsorán. Ennél azért nagyobb léptékben gondolkodom az életről is és a színházról is.

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux