Ugrás a tartalomra
x

„A kultúra mindenkié” – Akcióztak a diákok a Néprajzi Múzeumban kordonokkal körülvett képek miatt

Az Egységes Diákfront tagjai jegyet vettek és be is mentek a kordonok mögé. Senki nem ellenőrizte őket. 

Nyílt levelet írtak a Néprajzi Múzeum főigazgatójának, majd az intézmény elé vonultak az Egységes Diákfront tagjai. A fiatalok a művészet cenzúrázása ellen tüntettek annak okán, hogy a múlt hét óta – mint ahogy azt a Népszava elsőként megírta – a Néprajzi Múzeum kordonnal választotta el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik, melegeket ábrázoló képeket is bemutató részét.

A magyar származású Claudia Andujar fotóit felvonultató tárlat egyébként nem a homoszexualitásról, hanem a brazil őserdőben élő a janomami indiánok életéről szól, viszont az alkotó korai munkái közt akad egy fotóriport, amelyen Andujar a São Paulóban és Rio de Janeiróban élő meleg közösségek mindennapjait dokumentálta. Ezeket a képeket a Néprajzi Múzeum nagy kiállítóterében csak tizennyolc év felettiek nézhetik meg.

Az Egységes Diákfront nyílt levelet írt az intézmény főigazgatójának, Kemecsi Lajosnak, amelyben felszólítják, hogy távolíttassa el a kordont. „Amennyiben a Néprajzi Múzeum szerint bizonyos művek homoszexuális propagandaként definiálhatók, az intézmény láthatóan nincs tisztában a művészet fogalmával. A művészet szabad, annak korlátozása a művészi szabadság korlátozása” – írták a levelükben, hozzátéve, hogy azt gondolják, ennél a diákság többet érdemel, szerintük a fiatal generáció tagjaiból akkor lesznek tudatos állampolgárok, ha kulturálódhatnak. Az Egységes Diákfront a direktornak szánt levelében úgy fogalmazott, a főigazgatónak felelőssége van abban, hogy a fiatalok a művelődéshez való jogukat szabadon gyakorolják – amennyiben ezt a lehetőséget megvonja tőlünk, abban az esetben azonnali lemondásra szólítjuk fel – írták a diákok, akik csütörtök délutánra a Néprajzi Múzeumban való találkozásra hívták Kemecsi Lajost, hogy ott adjon választ a követeléseikre.

Csütörtök délután öt órakor egy csapat diák és a velük szimpatizálók jegyet váltottak a Néprajzi Múzeumba, hogy megtekintsék az Andujar-kiállítását. Nem volt hangos tüntetés, Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront elnökségi tagja kisebb tárlatvezetést rögtönzött, melyen összehasonlította a kiállítás egyéb fotóinak témáit és a rajtuk látható meztelenséget azzal a meleg férfiakat ábrázoló képpel és a kivetítőn pörgő többivel, amelyet végül kordonnal vettek körül. Az eseményen az Egységes Diákfront tagja bementek a kordon mögé, nem ellenőrizték őket. Az intézmény főigazgatója a diákok múzeumlátogatásán nem volt jelen. Az Egységes Diákfront a vendégkönyvben is üzenetet hagyott: „A művészet mindenkié, a művészet szabad.”

Az Egységes Diákfront korábban is akciózott, amikor az Orbán-kormány homofóbtörvénye miatt korlátozták egyes művészeti alkotások megtekintését. A Magyar Nemzeti Múzeum World Press Photo kiállítását Duró Dóra kért törvényességi felügyeleti eljárást, mivel a tárlaton LMBTQ+ kisebbség elleni erőszakot, illetve egy fülöp-szigeteki meleg idősotthon lakóit ábrázoló képsorozatot is meg lehetett tekinteni. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum akkori, majd nem sokkal az eset után elbocsátott igazgatója a kulturális tárca kérésére úgy intézkedett, hogy a múzeum feltüntette: a kiállításra 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet. A lépés ellen az Egységes Diákfront rendkívüli performansszal tiltakozott, bekötött szemmel álltak ki a diákok a múzeum lépcsőjére, kezükben táblákkal, melyek a 7IGEN-es, alternatív oktatási népszavazásra hívták föl a figyelmet. A táblás egységes szövege szerint: „a valódi gyermekvédelem a minőségi oktatással kezdődik”.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux