Ugrás a tartalomra
x

A Vatikán kimondta: a transzneműek és a melegek is megkeresztelkedhetnek

Ferenc pápa ismét egy kicsit szélesebbre tárta az egyház kapuját.

Ferenc pápa már korábban is beszélt arról, hogy befogadóbbá szeretné tenni a katolikus egyházat az LMBTQ-közösség tagjaival szemben, most pedig az aláírása is ott szerepel a vatikáni Hittani Kongregáció dokumentumán, amely egyértelművé teszi, hogy a transzneműek és melegek is megkeresztelkedhetnek, megkeresztelhetik a gyerekeiket, és maguk is lehetnek keresztszülők, esküvői tanúk.

„Amikor először látogatott meg egy transzszexuális csoport a Vatikánban, sírva távoztak, azt mondták, segítő kezet, csókot adtam nekik... mintha valami különlegeset tettem volna velük. De hát ők Isten lányai!” – mondta a pápa még nyáron egy interjúban.

A Vatikán mostani álláspontja azután született meg, hogy José Negri brazil püspök levélben fordult az Egyház Hittani Dikasztériumához, amelyben hat kérdést tett fel az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek keresztségben és házasságban való részvételével kapcsolatban. A kérdésekre érkezett, Ferenc pápa jóváhagyásával megszületett válaszban az áll, hogy a transznemű emberek – beleértve azokat is, akik hormonális kezelésen és nemváltoztató műtéten estek át – ugyanolyan feltételek mellett részesülhetnek a keresztségben, mint a többi hívők, „ha nem áll fenn olyan helyzet, amely közbotrányt okozhat vagy zavarba hozhatja a híveket”.

Ferenc pápa múlt hónapban bíborosok egy csoportjának utalt arra, hogy nyitott lenne arra, hogy a katolikus egyház megáldja az azonos nemű párokat. A bíborosok a kérdés tisztázását kérték tőle, amire ő azt válaszolta, hogy „lelkipásztori szeretettel” kell kezelni minden áldás kérdését.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux