Ugrás a tartalomra
x

Néhány centin múlhat, ki kell-e tiltani bizonyos könyveket a boltból

 

Tolómérővel mérték le a Nógrád megyei kormányhivatal munkatársai hétfőn, milyen messze van egy pásztói könyvesbolt a katolikus iskolától, illetve a templomtól. Erről elsőként a hvg írt. Az úgynevezett gyermekvédelmi törvény szerint azokban a könyvesboltokban, amelyek 200 méteren belül vannak iskoláktól vagy templomoktól, egyáltalán nem lehet a homoszexualitást, vagy egyéb, szexuális másságot bemutató műveket árulni. A kormányhivatal nem reagált arra, milyen büntetésre számíthat a pásztói üzlet.

Eldugott könyvesbolt található a pásztói árkádok között, a városközpontban. A Nógrád megyei üzlet a Líra bolthálózat egyik szerződéses partnere. Hétfő délelőtt furcsa jelentre lehettek figyelmesek azok, akik a könyvesbolt közelében jártak. Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, elsőként a hvg. hu szúrta ki, hogy az üzlet a közösségi oldalán arról írt: váratlanul megjelentek a kormányhivatal emberei, és tolómérővel mérték le a távolságot az üzlet és a közeli katolikus iskola, illetve a templom között. Megállapították, hogy ez kevesebb, mint 200 méter.

"Nekünk egy elvárásunk van: a törvényeket be kell tartani

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a nyáron beszélt a könyvárusítás szabályairól az RTL Híradónak. A 2021-es, gyermekvédelminek nevezett, valójában LMBTQ-ellenes, vagyis a magyar emberek egy csoportját diszkrimináló törvény szerint azokban a boltokban, amelyek 200 méteres körzetében iskola, vagy templom van, egyáltalán nem lehet árulni olyan műveket, amelyek a homoszexualitást, vagy egyéb szexuális másságot jelenítenek meg – még lefóliázva sem.

Az RTL Híradó stábja is lemérte a távolságokat. Így derült ki, hogy Az általános iskolától 170 méterre van a bolt, a templomtól pedig 220 méterre.

A pásztói bolt vezetője nem akart nyilatkozni. A Líra kreatív igazgatója szerint a 200 méteres szabály náluk a boltok felét érintheti. Nyáry Krisztián júliusban a híradónak azt mondta, nem egyértelmű a törvény szövege. 

„Még emiatt büntetés nem volt, úgyhogy most mindenki figyeli, hogy a hatóságok mit tartanak be a saját jogszabályukból és mit nem. Milyen könyvekre vonatkozik, milyen boltokra vonatkozik, mert a törvényből ez sajnos nem világos” – mondta pár hónapja Nyáry Krisztián.

A Fővárosi Kormányhivatal a nyáron a Librit 1, a Lírát 12 millió forintra büntette, mert szerintük olyan könyveket árultak fóliázás nélkül, amelyek homoszexualitást jelenítenek meg. A Líra szerint egy, a törvényben vétett vesszőhiba miatt a büntetés jogszerűtlen, ezért bírósághoz fordultak.

A pásztói üzlet csak szerződéses partnere a Lírának, ezért, ha büntetést kapnak a 200 méteres szabály miatt, az a bolthálózatot nem érinti. Kerestük a Nógrád megyei kormányhivatalt, hogy megtudjuk, mire számíthat az üzlet, de nem tudtak, vagy nem akartak válaszolni az RTL Híradó kérdéseire.

 

www.rtl.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux