Ugrás a tartalomra
x

A Kneszet első olvasatban elfogadta, hogy az azonos nemű pár is hadiözvegynek számít

A borítóképen Sagi Golan százados, aki október 7-én vesztette életét a beeri csatában, egy héttel azelőtt, hogy megházasodott volna 

A Kneszet plénuma ma délelőtt első olvasatban elfogadta két törvény módosítását, amely szerint a Honvédelmi Minisztérium az elhunyt LMBT-személyek házastársát is az IDF özvegyeként ismeri el. A törvénymódosítást az eltűnt és elhurcolt személyek családtagjainak kártérítéséről szóló törvény módosítása részeként fogadták el, amely kimondja majd, hogy az elhurcolt és eltűnt személyek családtagjai ugyanolyan jogokat élveznek, mint az elhunytak családtagjai, a harcban elesett vagy ellenséges cselekmények áldozataivá vált katonák családjai.

Eddig az eltűnt és elrabolt személyek családtagjaira vonatkozó kártérítési törvény a „családtag” meghatározásában ugyanazon a definíción alapult, mint a harcban elhunyt katonák családjairól szóló törvényben. Ott a „családtag” fogalmát a következőképpen határozták meg:

„Aki az elhunyt felesége volt az elhunyt halála napján, beleértve azt a nőt is, aki az elhunyt halála előtt vele élt, és halála napján a nyilvánosság előtt a feleségeként ismerték – akkor is, ha máshoz ment férjhez, illetve aki az elhunyt férje volt a halála napján, beleértve azt a férfit is, aki az elhunyt halála előtt vele élt, és halála napján férjeként ismerték a nyilvánosság előtt – akkor is, ha hozzáment valaki máshoz.”

E törvények módosítása után az IDF özvegye az a személy lesz, aki az elhunyt halála napján házastársa volt, beleértve azt is, aki az elhunyttal együtt élt a halála előtt, és akit a nyilvánosság az elhunyt házastársaként ismert”.

 

A Kneszet (héberül: הַכְּנֶסֶת [ha ˈkneset]; szó szerint "összegyűlés", [1] vagy "összehívás" ) Izrael Állam egykamarás törvényhozó testülete és képviselőháza (parlament). Székhelye a jeruzsálemi kormánynegyed Kneszet-épülete.

 

www.izraelinfo.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux