Ugrás a tartalomra
x

Így reagált a World Press Photo vezetője arra, hogy Magyarországon megtiltották a 18 éven aluliaknak a belépést a kiállításra

„Meglepett a döntés, amelynek értelmében korlátozták a belépést a 2023-as, budapesti World Press Photo kiállításra” – így reagált a hvg.hu megkeresésére  az 1955 óta létező, független fotográfiai szervezet igazgatója, Joumana El Zein Khoury. A portál azután kereste meg a vezetőt, hogy  Csák János kulturális és innovációs miniszter – mint ismert, arról tájékoztatta a Mi Hazánkat, hogy a párt kezdeményezése nyomán tizennyolc év alattiak a továbbiakban nem látogathatják a Nemzeti Múzeum kiállítását, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese sikerként értékelte a miniszter által bejelentetteket. A képviselőnő korábban maga kérte törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – olvasható az erről szóló pártközleményben.

"Semmi explicit vagy bántó nincs ezekben a képekben. Ez a sorozat érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+ közösség. Mindenkit arra bátorítanék, hogy a honlapunkon nézze végig a sorozatot, és vonja le a saját következtetéseit." – írta az igazgató a hvg.hu-nak. (A kiállítás fotóit itt tudjátok megnézni: www.worldpressphoto.org)

Joumana El Zein Khoury hozzátette, a New York Timesnak fotózó Hannah Reyes Morales képein szereplő emberek életét „tárgyszerűen, mégis szenvedélyesen” mutatja be a fotósorozat, amelyről a világverseny zsűrije azt mondta: „Jól kivitelezett, gyönyörűen fényképezett sorozat, amely sikerrel állítja a középpontba egy közösség erejének és egymásba vetett bizalmának demonstrációját ahelyett, hogy a kétségbeesésben fürdőzne”.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux