Ugrás a tartalomra
x

Dúró Dóra szerint konkrétan LMBTQ-propaganda folyik a Nemzeti Múzeumban

Pénteken a Mi Hazánk arról tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben, hogy „LMBTQ-propaganda folyik a Magyar Nemzeti Múzeumban”. Dúró Dóra a World Press Photo (WPP) kiállításon bemutatott egyes képeket tartja károsnak. Kifogásolta azt is, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt, Sheila Adhiambo Lulumbát. A Mi Hazánk országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Nemzeti Múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kulturáért felelős miniszterhez fordul – írja az MTI.

A Telex megnézte a Nemzeti Múzeum kiállításán a Dúró Dóra által problémásnak tartott fotósorozatot. Hannah Reyes Morales Melegek idősotthona című alkotása egy Fülöp-szigeteki idősotthon lakóit ábrázolja.

„A Golden Gays egy Fülöp-szigeteki idős LMBTQI+ közösség, évtizedek óta együtt élnek és támogatják egymást egy olyan országban, ahol diszkriminációval, előítéletekkel és életkoruk, társadalmi-gazdasági helyzetük miatt fokozott nehézségekkel kell szembesülniük” – olvasható a kiállításon a képleírásban.

Morales felvételeit sorozat kategóriában díjazta a zsűri. Indoklásuk szerint azért, mert a képek alkalmasak a közösség bensőséges szeretetének, örömének és méltóságának ábrázolására.

 

A Nemzeti Múzeumban a fotós öt képét állították ki. Ezekből Dúró Dóra különösen azokat kifogásolta, amelyek az idősotthonban tartott szépségversenyt ábrázolják. A képen öt ember látható egy színpadon női ruhában. Dúró szerint ezzel „a születési nem megváltoztatásának ízléstelen propagandája is megjelent”.

Dúró Dóra elmondta, hogy szükség van a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény kiegészítésére olyan módon, hogy az kulturális intézményekben is tiltsa az LMBTQ-propaganda terjesztését a 18 éven aluliak számára.

Megkerestük Révész Tamást, a World Press Photo kiállítás szervezőjét, hogy megkérdezzük, mi a véleménye a Dúró Dóra által elmondottakról. Révész telefonon a Telexnek annyit mondott: ő csak szervezi a kiállítást, a képek bírálata a politikusok dolga, nem az övé.

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője 2020 szeptemberében azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ledarált egy szerinte „homoszexuális propagandát” bemutató mesekönyvet, a Meseország mindenkié című kötetet. Az említett művel és az általa okozott botrányról ebben a videóban beszélgettünk a szerzővel, Nagy Boldizsárral és két meseíróval, Pengő Edittel és Szűcs Edittel:

2021-ben úgy fogadta el a parlament a gyermekvédelminek vagy pedofilellenesnek is hívott törvényt, hogy azt az utolsó pillanatban a melegeket erősen megbélyegző részekkel egészítették ki – erről akkor itt írtunk.

A törvény következményeként több könyvesboltban is lefóliázták azokat a 18 éven aluliaknak árult köteteket, amelyek „a szexualitás öncélű ábrázolását”, „a homoszexualitás megjelenítését”, esetleg „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést” tartalmaznak – bár a kormány képviselői és a hivatalok azóta se tudták ezeket a fogalmat pontosan definiálni. A homályosan megfogalmazott, nem egyértelmű jogszabály abszurd helyzetbe hozta a könyveboltokat. Volt olyan üzlet, amelyben 18 éven aluliak csak az ifjúsági könyvek között válogathattak, a világirodalom jelentős részét tartalmazó „felnőtt”' részről elküldték őket.

2023 szeptemberében aztán kiderült: lehet, hogy mégse kell lefóliázni az érintett könyveket, ugyanis egy vesszőhiba csúszott a vonatkozó jogszabályba. Az Igazságügyi Minisztérium nemrég azt közölte, hogy még az ősszel kijavíthatják a hibát, amit a könyvfóliázásról szóló rendeletben vétettek.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux