Ugrás a tartalomra
x

Nyáry Krisztián: Egyre több a fóliázást is figyelő ellenőr a könyvesboltokban

Nyár végéig alig, ősztől viszont intenzíven ellenőrzi a fogyasztóvédelem, hogy a könyvesboltok betartják-e a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvényt – nyilatkozták a Hvg-nek kereskedők.

Nyáry Krisztián, a Líra kreatívvezetője arról beszélt a lapnak, hogy nyár végéig csak néha voltak ellenőrzések, viszont azóta ezek egyre gyakoribbak: állítása szerint eddig 15 üzletükben jártak ellenőrök. A Hvg azt írja, hogy nemcsak a Lírát, hanem a Librit is rendszeresen ellenőrzik.

Belső körökben az is terjed, hogy a kormányhivatalok célzottan állították rá az alájuk tartozó fogyasztóvédelmet az ellenőrzésekre.

Az ellenőrzések beszámolók szerint úgy zajlanak, hogy az ellenőrök vásárlónak adják ki magukat. A boltokban pedig azt nézik, hogy tényleg betartanak-e minden törvényi előírást, azaz külön és fóliázva tartják-e a könyveket.                                                                                                                                        Az első jelentősebb büntetést még nyáron szabta ki a fogyasztóvédelem: a Lírát 12 millióra büntették, mert a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadvány nem volt lefóliázva az egyik boltban, ahogy azt a melegellenes törvényben megszabták. Az ügyben múlt héten volt fordulat: a Líra észrevette, hogy a fóliázásról szóló rendeletből hiányzik egy vessző: „a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható”, ami azt jelenti, hogy ha a könyvet elkülönítve tartják a többitől, csak akkor kell lefóliázni.

Most az üggyel kapcsolatban a cég kreatívigazgatója, Nyáry Krisztián arról beszélt a Hvg-nek, hogy novembernél előbb nem várható tárgyalás. A cég addig is a bírság felfüggesztését kérte: azt első fokon elutasították, másodfokon még nincs döntés.           

                                                                                www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux