Ugrás a tartalomra
x

Ferenc pápa szerint áldását adhatná a katolikus egyház az azonos nemű párokra

A katolikus egyház feje nyitott lenne arra, hogy a katolikus egyház megáldja az azonos nemű párokat – írja cikkében a BBC, amely szerint amikor a bíborosok egy csoportja a helyzet tisztázását kérte Ferenc pápától, ő azt mondta: minden áldáskérést „lelkipásztori szeretettel kell kezelni”.

„Nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak” – tette még hozzá a pápa.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az egyház továbbra is „objektíven bűnösnek” tartja az azonos neműek kapcsolatát, és nem ismeri el az azonos neműek házasságát sem.

A tisztázásra vonatkozó kérdés egyike azoknak, amelyet a pápának küldtek egy hosszan elnyúló, a katolikus egyház jövőjéről szóló megbeszéléssorozatnak, mely szerdán kezdődik a Vatikánban.

A katolikus egyházban az áldás egy ima vagy egy könyörgés, amit általában egy lelkész mond el. Ennek során arra kéri Istent, hogy tekintsen jó szemmel, kegyesen az érintett személyre vagy személyekre.

Számos országban, köztük Belgiumban és Németországban is engedélyezték már a püspökök a papok számára az azonos nemű párok áldását, de az egyházi vezetés álláspontja eddig tisztázatlan volt. 2021-ben egy hasonló kérdésénél a pápa azt mondta, hogy az egyház a házasságot „kizárólagos, stabil és felbonthatatlan egyesülésnek tekinti férfi és nő között”, és kerülnie kell „mindenféle szertartást vagy szentségi eljárást, amely ellentmondana ennek a meggyőződésnek”.                                                                                                                                                                                                              www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux