Ugrás a tartalomra
x

Halálosan megfenyegette az Egyesült Államok budapesti nagykövetét egy tápiószecsői férfi

Az 53 éves férfinál házkutatást tartottak, majd lementették az ingatlanban talált elektronikai eszközök tartalmát. Letartóztatásba helyezték, ám néhány nap múlva szabadlábra került.

A Központi Nyomozó Főügyészség a nyáron rövid időre őrizetbe vett egy tápiószecsői férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy internetes üzenetben fenyegette meg David Pressmant, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét – tudta meg a 24.hu.

A főügyészség szóvivője a portál megkeresésére közölte, hogy az ügyben kényszerítéssel elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettének kísérlete miatt folytatnak nyomozást. A büntetőeljárás érdekeire hivatkozva azonban további részletekkel nem szolgált.

A 24.hu információi szerint az 53 éves férfi a gyanú szerint a nagykövetség által fenntartott Twitter-oldal üzenőfalára többek közt azt írta a nagykövetnek címezve:

„mondj le, te buzi, ha nem akarsz koporsóban távozni Magyarországról.”

A nyomozó hatóság értelmezése szerint a tápiószecsői férfi az amerikai diplomata nyíltan vállalt szexuális irányultsága miatt küldte el a fenyegetést.

A portál azt írja, hogy az ügyészség és a rendőrség július 18-án reggel szállt ki a férfi házához, ahol házkutatást tartottak, majd lementették az ingatlanban talált elektronikai eszközök tartalmát. A férfit letartóztatásba helyezték, ám néhány nap múlva szabadlábra került.

A férfi – aki egyébként maga bocsátotta a 24.hu rendelkezésére az ügy iratait – azt állította, annak ellenére, hogy nem beszél angolul, az Egyesült Államok titkosszolgálatának dolgozik, és a magyar hatóságok tesztelése céljából írta az üzenetet.

Később már azt kérte a portáltól, hogy mégse írjon az ügyről, mert az illetékes szövetségi tiszt megtiltotta, hogy a médiához forduljon.

Védekezése szerint az amerikai nagykövet szexuális orientációja közismert, nyíltan vállalt, így semmilyen ezzel kapcsolatos zsarolási potenciál nem volt az üzenetében, ami kényszerítésként lenne értelmezhető. Állítása szerint a valódi célja az volt, hogy igazolja, a hatóságok megfigyelik az amerikai nagykövetség kommunikációját.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux