Ugrás a tartalomra
x

Foglaljátok vissza a szivárványt, kedves óvodások!

A Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében Berettyóújfalun épített óvodát. Az átadáson részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Egy átadón természetesen beszédet is illik mondani. Trükkös biznisz, de egy politikus kisujjból rázza. No para.   

                                                                   „

A program keretében az országban 66 óvodát adtak át, ebből 46 új építésű. A legtöbb intézmény a tiszántúli egyházkerületben épült”.

Ez jó, tényekkel kezdeni mindig jó.

„Az egyház által megvalósított program ugyanakkor nemcsak fizikai, hanem lelki, szellemi építkezés”.

Ez is szép, kicsit költői, de egy átadóhoz pont passzol.

Hopp. Khm. Hogy mi? Izé…. mi van itt a papíron? Aztírjahogy:

Szivárvány Református Óvoda.

Nos, ez probléma, ezt valahogy adresszálni kell, nehogy a nagyérdemű azt gondolja, valamilyen liberális ebgondolat lapul a névválasztás mögött! Semmi baj, Soltész megoldja:

„A református egyház 1999-ben nevezte el a régi óvodát a szivárványról, akkor, amikor még nem volt jele az újkori szivárványmozgalomnak.”                     

Szép! A tények megint megmentik a napot! Az 1999-es szivárvány nem egyenlő a 2023-as szivárvánnyal. Ennyi. Lépjünk is tovább – mondaná az egyszeri szónok, de nem egy politikus! Egy politikus tudja, mikor kell megragadni a pillanatban megbújó lehetőséget.

Az MTI beszámolója szerint Soltész Miklós megragadta:

Először is, megmagyarázta mi is az a szivárvány: „A szivárvány a szövetségkötés szimbóluma.” Aztán arra biztatta szülőket, hogy „ne üljenek fel új szivárványos dolgoknak, azok a gyerekeket tönkreteszik”. Aztán a kormány hagyományos retorikáját a repertoárjába emelve, csatába szólított:

„Vegyük vissza a szivárvány értékét!”

Hogy miért? Soltész Miklósnak erre is volt válasza.

Azért, mert az örök: „több ezer éves, a teremtett világnak, a teremtett környezetünknek az alapja”.

De mégis hogy lehet visszafoglalni egy szivárványt? – csúszna ki a kérdés a nagyérdemű száján, de feleslegesen, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár természetesen tudja. A kulcs: szövetség.

Soltész Miklós arra kérte az óvodapedagógusokat, hogy a szülőkkel és a református egyházzal egységben és szövetségben, a szülőket pedig, hogy az óvoda dolgozóival és a református egyházzal, lelkészeivel szövetségben neveljék a gyerekeket.

Szuper! Felszólítás a cselekvésre, minden remek beszéd záró gondolata.

Illetve egy kis megerősítés még nem árt azoknak a kétkedő tekintetű nagyérdeműeknek címezve, akik talán még nem értik, mi mindenre lehet elég a megfelelő óvodai neveltetés:

„Ha ez sikerül, akkor mindenféle őrülettel, mindenféle, a teremtett világ elleni küzdelemmel szemben fel tudjuk venni a versenyt, a küzdelmet. Vállaljuk mind a családokért, mind a teremtett világért, mind a keresztény értékekért azt a szövetségkötést, amiért építjük ezeket az óvodákat” – biztatta a berettyóújfalui óvoda átadásán jelenlévőket az államtitkár.

Erre nem is lehet mit mondani, csak azt, hogy le a kalappal, így néz ki egy valamirevaló avatóbeszéd. Óvodás legyen a talpán, aki ezek után nem üzen hadat az új szivárványnak!

Egyébként nemcsak a nevében viseli a szivárványt a berettyóújfalui óvoda, az udvara például így néz ki:     

Az új óvodában egyébként 4 csoportban 120 gyereket tudnak elhelyezni. A beruházás 769 millió forint kormányzati és zsinati támogatásból, 155 milliós egyházkerületi forrásból valósult meg az önkormányzat által adományozott területen.                                                                                                                             

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux