Ugrás a tartalomra
x

A feltétel nélküli igaz szerelem jegyében meneteltek Gozón

Tíznapos rendezvénysorozattá nőtt Máltán az EuroPride, amelyet a kormány 2,5 millió euróval támogat. A miniszterelnök bejelentette, hogy a nemváltó műtétek költségét az állam magára vállalja.

Harminc év körüli, szemüveges fiatalember táncol, vagy inkább ringatózik Pink slágerére az utca közepén, nyakában kétéves forma kisfiú nevetgél. Közelebbről kivehető, hogy a gyerek Down-szindrómás. A sajátja, vagy örökbefogadta? – kérdezem, miután udvariasan megszólítottam. Adoptáltam, egyedül nevelem – válaszolja az apa, amire csak úgy dőlnek belőlem az elismerő szavak. Kissé távolabb csaknem százméteres szivárványszínű selyemkendővel bolondoznak néhányan, rázzák, lengetik, alábújnak. Egy egyetemista benyomását keltő fiatalember fekete trikójával tudatja: Proud Gay Me, azaz büszke meleg. Mindig ezt hordja? – kötekedem. Nem, most vettem, Franciaországból jöttem át a Pride-ra, nagyon tetszik, ahogy itt zajlanak az események – feleli. Két mackószerű fiatal lány és karcsú, agyontetovált, nyurga barátnőjük egymásnak passzolgat egy táblát. Queer love is a beauty, tudatják, és fordító legyen a talpán, aki hasonlóan ütős magyar szöveggel adja vissza ennek tartalmát. A mások szerelme maga a szépség, próbálkozom.

Az EuroPride keretében szeptember 9-én Málta kisebbik szigete, Gozo fővárosában, Victoriában menetelnek, vagy inkább ünnepelnek, táncolnak és énekelnek, egy hétre rá Vallettában zárul a nagy bulikon kívül megannyi előadással, találkozóval, tudományos tanácskozással is vendégeket csalogató eseménysorozat. Ennek megrendezését Málta azzal érdemelte ki, hogy éppen ötven éve, 1973-ban vetettek véget a homoszexualitás kriminalizálásának, és immár nyolc éve a szigetország kapja a legmagasabb pontszámot a Szivárványindex szerint, amely a diszkrimináció megannyi elemét vizsgálja a gyűlöletbeszéd tilalmától a menekültek jogaiig. Az LGBTQ-jogok eminens elismerőjeként Európa szinte behozhatatlan éllovasa. A kormány az EuroPride-ot 2,5 millió euróval támogatja. A három sziget, Málta, Gozo, Comino nyolcezer éves történelmi emlékeit menedzselő állami Máltai Örökség ügynökség Vallettában a Gárda Házában kiállítást szervezett a szexuális és nemi identitás elismerésének folyamatáról, amelynek katalógusát könyvben is kiadták. Ott virít bármelyik múzeumban vagy a többezer éves neolitikus templomokat, föld alatti temetkezési helyeket bemutató régészeti parkok ajándékboltjaiban. Hiszen Máltán az örökség az örökség. A szerelem az szerelem, lépten-nyomon ezt hirdetik. A család az család.

Dőlnek a hangszóróból a popslágerek, Abba, Miley Cyrus, Lady Gaga és diszkósított Madonna, egymást érik a női előadók, nagy a vidámság. Orvosegyetemisták kis füzetecskébe ragasztott óvszert osztogatnak, Hogyan használd a kondomot címmel, benne precíz ábrák sora mutatja, adott esetben mi a teendő, majd hét pontból álló figyelmeztetéssel zárul a minitanfolyam, mire kell vigyázni. Semmi megbotránkoztatás, a vad végletet egy korosabb, félmeztelen férfi jelenti, aki vattából formált magának kakastaréjt, nyakában egy láncon a békemozgalom köralakú jelképe lóg. Lassan esteledik, gyülekeznek a felvonulók. Victoria eredeti neve Rabat, a máltaiak ezt használják, központjába a Köztársaság út vezet, ezen indul a menet a Függetlenség tér felé.

Néhány hete, augusztus 15-én a körmenet miatt zárták le ugyanígy a Köztársaság utat. Akkor a Citadellában, az Áldott Szűz Mária Mennybemenetele templomban vették vállukra nyolcan a névadó több méter magas, díszes szobrát, majd lassú tempóban, méterről méterre, meg-megállva meneteltek vele. A zenét a helyi rezesbanda szolgáltatta. Több órás sétáltatás után a meredek lépcsőn visszaküzdötték magukat a szoborral a templom kapujához, ott újfent megálltak, időztek egy kicsit. Többször megbillentették Szűz Máriát, aki imígyen mintha integetne rajongóinak. Taps, ujjongás. A templom előtti téren, ahol már moccanni sem lehetett, misével, közös imádsággal zárták a körmenetet, majd visszatették a szobrot a templom díszhelyére.

Pride-ot csupán másodszor rendeznek Gozón, amit a szervezők egyike, William Lewis azzal magyaráz, hogy lakossága konzervatívabb, vallásosabb. „Málta nyitottabb, itt még többen féltik az egyházat” – mondja. Amikor megtudja, hogy Magyarországról jöttem, rám néz: „Hallom, ott visszafelé lépkednek, szűkítik a jogokat.” Nem magyarázkodom.

„A szeretet diadalmaskodik a gyűlölet felett, mert a bátorság legyőzi a félelmet” – e szavakkal nyitotta meg Vallettában a tíznapos örömünneppé tett EuroPride-ot szeptember 7-én Robert Abela miniszterelnök, aki külön is méltatta a civil szervezetek, az aktivisták szerepét a „forradalomban”. „A következő években megerősítjük, hogy a tolerancia nem elég. Olyan társadalmat akarunk, amely mindenkit befogad” – tette hozzá, majd arra is utalt, hogy a jogalkotásnak az új realitásokat is figyelembe kell vennie.

A régebbi realitásokat kőbe vésve a máltai alkotmány rögzíti a nemi egyenjogúságot, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát. A parlament 2017-ben gyakorlatilag egyhangúlag, egyetlen ellenszavazattal fogadta el, hogy egynemű partnerek is köthetnek házasságot. Ennek élharcosa a transznemű Joanne Cassar volt, aki nyolc éven át küzdött azért, hogy férjhez mehessen partneréhez, Kurstin Edwardshoz. Ők voltak az elsők, akik éltek a törvényi lehetőséggel, és egybekeltek. Két férfiból vagy két nőből álló család is örökbe fogadhat gyermeket, egyedülálló szülő úgyszintén. Megnyitották a leszbikus párok előtt a lombikbébi-programot. Egy éve a kormányfő bejelentette, hogy ingyenes lesz a nemváltó műtét, annak költségeit az állam magára vállalja.

Meghökkentően gyorsan jutott el Málta az LGBTQ közösség jogegyenlőségének törvényesítéséig. Külső szemlélő számára érthetetlen a folyamat, hiszen az alkotmány azt is rögzíti, hogy a római katolikus vallás államvallás; joga és kötelessége irányt mutatni, mi a jó és mi a rossz. A lakosság több mint négyötöde vallja magát katolikusnak. Minden település központjában szinte katedrális méretű templom magasodik, többnyire közadakozásból épültek; a házakat a máltaiak gyakran a szentjeikről nevezik el, a lakásokban megszokott látvány a házioltár. Más gyülekezetnek látható nyoma nincs is; ha van is mecset, zsinagóga, észrevétlen marad. Máltán a XIX. század óta tilos az abortusz, sőt büntetendő, 18 hónaptól három évig tartó börtön jár érte, de az elmúlt öt évben senkit nem ítéltek el emiatt. Mostanság kezdődik valamiféle óvatos, halk diskurzus, hogy ha az anya élete veszélybe kerül, valamennyit engedni kellene a terhesség-megszakítás totális szigorából. Tiltott az aktív eutanázia is, annak segítőit 12 év börtönre ítélhetik. Ám a katolikus egyház tiltakozása ellenére a miniszterelnök meghirdette az önkéntes eutanázia körüli párbeszédet, tavaly ősszel pedig már mielőbbi döntést sürgetett.

A válás is tilos volt egészen 2011-ig. Tilos a béranyaság. Mivel a brit törvények voltak érvényben egészen 1964-ig, a függetlenségig, a homoszexualitás büntetendő volt. Ehhez képest szédületesen gyors a fordulat. Ehhez is szükség volt aktivistákra, celebekre. A transzneműségét elsőként nyilvánosan vállaló személy, Katya Saunders az 1970-es, 1980-as években szédületes karriert futott be, Londontól New Yorkig sokat foglalkoztatott modell volt, hírbe hozták Dave Bowie-val, Mick Jaggerrel is. Hazatérése után Máltán a transzneműek jogainak élharcosa lett. Amikor 2019-ben elhunyt, temetési szertartását Ballután a karmelita templomban tartották.

Az Eurobarometer 2006-os felmérése szerint a máltaiak 16 százalék támogatta csupán az azonos neműek házasságát, 2012-ben 41, 2015-ben már 65 százalék. Abban az évben fogadták el a bejegyzett élettársi kapcsolatot, két évvel később legalizálták a házasságot, és azóta alkotmányos védelmet élvez a nemi identitás. Nincs megállás. Legutóbb a homoszexuális férfiak véradási tilalmát szűntették meg, újabban a jogvédők azt sürgetik, hogy menekültpolitikájában Málta vegye le a biztonságos országok listájáról azokat – például Egyiptomot, Algériát, Marokkót –, ahol üldözik a homoszexualitást. A folyamatot a konzervatív Nemzeti Párt is támogatja, nyilatkozataiban olykor már rálicitál a kormányzó Munkáspártra.

A változás elől az egyház sem térhet ki. Tavaly felettébb érdekes konfliktus borzolta a kedélyeket: Mosta papja, David Muscat egy Facebook-bejegyzésben kifakadt egy gyilkosság elkövetője ellen, azt írta róla, olyan benyomást tett rá, mintha most jönne a Pride-ról, majd megjegyezte, hogy melegnek lenni rosszabb, mintha megszállta volna az ördög. Charles Scicluna érsek nyilvánosan figyelmeztette a papot, aki rögvest el is tüntette a bejegyzést. A pert azonban nem úszta meg, és első fokon a bíróság elmarasztalta gyűlöletbeszéd vétségében. Ám másodfokon, éppen a napokban felmentették – a véleménynyilvánítás szabadsága címén.

De térjünk vissza a gozói EuroPride-hoz, hiszen a menet eleje elérte a Függetlenség teret. Hatalmas buli kezdődik, valóságos popzenei esztrád. Világslágerek máltai művészek előadásában. „Húsz éve ezt el sem tudtam képzelni” – mutat a népes gyülekezetre Drag Olivia Lilith, a műsorvezető, akinek áttetsző, lenge szoknyája mögül erős férfilábak sejlenek fel. „Kiváltságnak érzem, hogy nyolcadik éve Málta vezeti a Szivárványlistát” – kontráz karcsú, táncos lábú társa, Joseph Chetcuti, aki megköszöni a demonstrálóknak, hogy aznap este forradalmat csináltak. Majd a feltétel nélküli igaz szerelmet élteti. Nem minden alap nélkül.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux