Ugrás a tartalomra
x

EGY LESZBIKUS NŐ ÉS EGY HOMOSZEXUÁLIS PÁR TÖRTÉNETE - Magyarországon melegnek lenni önmagában aktivizmus

Itthon két választása van azoknak, akik azonos nemű partnert szeretnek: vagy rejtőzködve élnek, vagy az utcán is felvállalják a kapcsolatot, de ezzel azt a szerepet is magukra veszik, hogy ők „meleg aktivisták”. Ennek nem kellene így lennie. Podcastunkban „előbújásról”, családi, munkahelyi elfogadásról, aktivizmusról, örökbefogadásról és egy szivárványcsalád működéséről beszélgettünk egy homoszexuális párral és egy leszbikus nővel.

Nem tagadjuk, egyik adásunk előtt sem izgultunk ennyire. Abban nőttünk fel, hogy a nemi identitásról és a szexuális irányultságról nem beszélünk. A Pride-nak és hasonló mozgalmaknak, a közbeszéd változásának köszönhetően egyre inkább szabad, sőt kell erről beszélni, de még mindig zavarban vagyunk, vajon a helyes kifejezést használjuk-e? Nem mondunk, nem kérdezünk-e bántót? Vagy olyat, ami nem ránk tartozik?

A podcastot itt tudjátok meghallgatni.

Legújabb adásunkba Gregor Ivettet, Kovács Dánielt és Hegedüs Róbertet hívtuk meg, akik LMBTQ embernek vallják magukat. A srácok egy párt alkotnak és egy gyermeket is nevelnek egy leszbikus párral megosztott felügyeletben, így a szivárványcsalád témakörébe is belekóstolhattunk egyebek mellett.

Miért van az, hogy ha egy hetero párt látunk kézen fogva sétálni, senki nem firtatja, mi történik a hálószobában, de

amint két azonos nemű emberről van szó, mindenki a szexre asszociál?

Miért azonosítjuk két ember szimpla, átlagos kapcsolatának nyílt felvállalását (értsd kézen fogva mennek az utcán) aktivizmusként? Miért kellene valakinek a négy fal között csinálnia azt, amit más megengedhet magának az emberek előtt? Miért csodálkozunk, hogy a legtöbb LMBTQ ember a nyugati országokban látja csak a jövőjét?

Adásunk vendégei szeretnének itthon maradni, hiszen ez az ország az otthonuk, itt él a családjuk, itt vannak a barátaik, itt értek el szakmai sikereket. Beszélnek a saját útjukról, a környezetük reakcióiról, kapcsolatokról, kilátásokról, a többség hozzáállásának változásáról.

www.jozsefvarosujsag.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux