Ugrás a tartalomra
x

A TikTok-generáció egyik legfontosabb könyve lett az itthon céltáblára került Heartstopper

A fiatalok körében nagyon népszerű könyvsorozat, amelyre itthon sikerült rásütni a „melegpropaganda" bélyegét, épp most nyerte el az első TikTok Book Awards díját.

„A legjobb könyv, amelyet bárcsak újra először olvashatnék el" nevű kategóriában kapta meg a TikTok Book Awards díját Alice Oseman ifjúsági könyvsorozata, a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás). Aki még nem hallott Heartstopperről: a történet két kamaszfiú szerelméről és az ő barátaikról szól, és Oseman könyvsorozata annyira népszerű, hogy a Netflix nemrég mutatta be a belőle készült sorozat második évadát.

Itthon azonban a Heartstopper-könyvek céltáblára kerültek, miután először Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára észrevételezte, hogy az egyik könyvesboltban a csókolózó fiúkat ábrázoló könyv az ifjúsági kötetek között szerepel, majd a Fővárosi Kormányhivatal 12 milliós fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Lírára, amiért a könyvet nem a gyermekvédelminek nevezett, ám meglehetősen homofób törvény szabályainak megfelelően helyezték ki.

Az idén először megrendezett TikTok Book Awards díjait a TikTok-felhasználók szavazatai alapján osztották ki, a shortlistbe pedig a videómegosztón könyveket népszerűsítő nemzetközi közösség, a #BookTok, továbbá az irodalmi élet és néhány kiadó képviselője (Candice Braithwaite, Elizabeth Day, illetve a Bloomsbury és Bonnier kiadók) állította össze.

A BBC kiemeli, hogy a TikTok olvasóközönségének piaci erejét nem szabad alábecsülni, a #BookTok nemzetközi közösségnek 167 milliárdos megtekintése van (magyar közössége is van a TikTok-mozgalomnak), a brit könyvkiadó egyesülése, a Publishers Association szerint pedig a platformnak köszönhető, hogy 2021-ben a brit könyvek eladásai jelentősen megugrottak.

 
www.hvg.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux