Ugrás a tartalomra
x

Hodász András szerint a meleg párkapcsolatát nem tudta elfogadni a Szemlélek keresztény magazin

Az egykori katolikus pap, Hodász András szerint azért kellett távoznia a Szemlélek keresztény magazintól, mert ott nem tudták elfogadni a párkapcsolatát. Az RTL Híradójának Gégény István, a Szemlélek lapigazgatója azt mondta: nem az a baj, hogy Hodász András meleg, de a homoszexuális cselekedeteket az egyház bűnnek tartja, emberileg viszont továbbra is segítik egykori kollégájukat.

Eddig nem volt tudható, pontosan mi miatt vált meg a Szemlélek Hodász Andrástól. Korábban csak annyit írtak egy közleményben, hogy „Hodász András olyan útra lépett, amelyen nem tudjuk elkísérni”.

Hodász András korábban a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánián szolgált katolikus papként. Influenszerként sok emberhez jutott el Papifrankó címen futó Youtube-, Instagram- és Facebook-oldalával, amelyen a papi életről és hitbeli kérdésekről beszélt közérthető módon. Hodász tavaly szeptemberben kérte meg Erdő Péter bíborost arra, hogy saját kérésére mentse fel a papi szolgálat alól, mert kiégett és depressziós. Később arról is beszélt, hogy felőrölték a közösségi médiából érkező kommentek, vélemények, visszajelzések. Hodász azt is megvallotta, hogy fiatalabb korában molesztálta egy pap, majd pedig bejelentette, hogy meleg. Az utóbbi időben egy kávézóban dolgozott, és a Szemlélek című keresztény portálnak írt.

A szerkesztőség július végén úgy döntött, hogy megválnak tőle. Gégény István, a Szemlélek lapigazgatója azt állítja: nem az a baj, hogy Hodász András meleg. A lapigazgató az RTL-nek azt mondta, Hodász élete jelenleg „rendezetlen”, ezért „neki is, és a lapnak is az lenne a legjobb, ha hátrébb lépne a nyilvánosságtól”. Gégény István elismerte, hogy Hodász András ezzel nem értett egyet, de elfogadta a döntést.

A volt pap erről azt írta a Híradó kérdésére, hogy szerinte a párkapcsolata miatt hozták meg ezt a döntést, mert „a katolikus tanítás szerint nem baj, ha valaki meleg, de az már igen, ha megéli”.

Gégény István mindehhez magyarázatként még annyit fűzött hozzá, hogy a homoszexuális cselekedeteket az egyház bűnnek tartja, majd így fogalmazott: „az más kérdés, hogy ha valaki a homoszexualitás megélését nagy nyilvánosság előtt, másokat megbotránkoztatva teszi”. Az RTL kérdésére Gégény azt nem kívánta részletezni, hogy ez Hodász András esetében pontosan mit jelent. Ehhez még annyit tett hozzá, hogy a Szemlélek közössége emberileg továbbra is támogatja egykori szerzőtársukat.

Hodász Andrással korábban a Telexen videós interjút készítettünk, miután bejelentette, hogy kamaszkorában többször szexuálisan zaklatta egy pap.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux