Ugrás a tartalomra
x

Izrael amerikai nyomásra sem írta alá az Orbán-kormány homofób törvényét elítélő közös nyilatkozatot

Nem szeretnék elrontani a jó viszonyt. 

Az izraeli kormány elutasította azt a washingtoni kérést, amely arra irányult, hogy csatlakozzon ahhoz a 38 országhoz, amely elítéli a magyarországi meleg kisebbségek elleni retorikát és törvényeket, valamint szolidaritásáról biztosítja őket - írja a The Times of Israel. 

A jobboldali-szélsőjobboldali Netanjahu-kormány állítólag óvakodik attól, hogy elidegenítse magától Orbán Viktor kormányát, amely blokkolt számos, Izraellel szemben hozott uniós intézkedést. – Nem akartunk részt venni a magyar kormány elleni támadásban – fogalmazott egy magas rangú külügyminisztériumi tisztségviselő. 

Az ellenzékben lévő liberálisok vezetője bírálta a kabinetet a lépés miatt. – Ez egy erkölcsi és morális szégyen, s nem mellesleg egy újabb kudarcízű diplomáciai lépés. A kormányt túszul ejtette egy szélsőséges, fanatikus kisebbség - vélekedett Jair Lapid.

A lap emlékeztet, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök régóta jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, s ez a még szorosabbá vált az előbbi novemberi győzelme után. Felidézik, hogy a jelenlegi izraeli koalíciónak az igazságügyi rendszer átalakítására irányuló törekvései nagyon hasonlatosak ahhoz, mint amelyek Magyarországon történtek pár évvel ezelőtt. 

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a nyilatkozat kapcsán David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete azt mondta, a magyar valóság miatt világszerte aggódnak figyelnek. Szerinte mindezt jól mutatja, hogy hányan írták alá a nyilatkozatot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy gólyacsalád fotójával válaszolt a bírálatokra. 

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux