Ugrás a tartalomra
x

David Pressman a Pride alkalmából mutatta be, milyen lenne egy valóban családbarát Magyarország

Fólia és szivárványos pad is előkerült az amerikai nagyköveti rezidencián tartott pikniken.

„Amikor közel egy évvel ezelőtt megérkeztem Magyarországra, az első dolog, amit a repülőtéren megláttam, az alábbi felirat volt: Üdvözöljük a családbarát Magyarországon” – kezdte David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a beszédét, amelyet egy előzetesen lefóliázott mappából olvasott fel a Pride-hónapot lezáró, a rezidenciája kertjében rendezett családi pikniken.

A diplomata, aki párjával, Daniellel két gyereket nevel, Budapestre érkezésekor családjával együtt ment el Novák Katalin köztársasági elnökhöz, hogy átadja megbízólevelét, azóta pedig számos alkalommal kiállt a magyar LMBTQ-közösség mellett. Ezúttal fontosnak érezte, hogy egy sokszínű, (nem kizárólag) szivárványcsaládoknak tartott rendezvénnyel bizonyítsa, hogy nem a szülők nemén múlik, hogy család-e egy családm és egyúttal az Egyesült Államok támogatásáról biztosítsa a magyar szexuális és nemi kisebbségeket.

A nagykövet nem hagyta szó nélkül, hogy az elmúlt hetekben az LMBTQ-karaktereket megjelenítő könyveket több üzletben lefóliázták, a – lassan már tényleg mindenki által ismert – szivárványszínű ferencvárosi padot pedig többször átfestették. Szerinte az emberi történeteket és az irodalmat nem lehet és nem is szabad fólia alá rejteni, a mesékből ismert hősök pedig közöttünk élnek. Igaz, nem feltétlenül olyanok, ahogyan azt a könyvek lapjain látjuk, hiszen egy családját a politikai támadásoktól védő szülő is hős – akármennyire is próbálják eltüntetni történeteiket a boltok polcairól.

Köszöntője végén Pressman köszöntötte a sajtó képviselőit, külön kiemelve a kormányközeli médiában dolgozókat (amire a meghívott vendégek hangos tapsban törtek ki). Nekik azt mondta, talán hősök helyett ők a gonoszt keresik majd ezen az eseményen, és bár tart tőle, hogy beszámolójukban is ez fog tükröződni, őszintén reméli, hogy azt találják meg, amit ő is lát: boldog családokat.

Az est zárásaként a kormánykritikus dalszövegeiről (is) elhíresült Carson Coma lépett fel. A zenekar tagjai láthatóan jól érezték magukat az eseményen, és a nagyköveti rezidencia kertjében felállított szivárványszínű padon is fotózkodtak. Viccesen azt üzenték, ők lopták el a Tompa utcából.

A nagykövet ott volt a szombati Pride-felvonuláson is:

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux