Ugrás a tartalomra
x

Az erőszakos támadások miatt lefújták a grúziai Pride-ot

Lefújták a szervezők a Pride fesztivált a grúz fővárosban, Tbilisziben, mivel még a hatóságok sem tudták megakadályozni az oroszokhoz kötődő szélsőjobboldali csoportok erőszakos támadásait. A rendőrség a helyszínen – a Tbiliszi külvárosában található Lisi Wonderlandben – összecsapott a melegellenes tüntetőkkel. A Pride-ot zárt keretek között tartották volna, írja a CNN.

A támadások miatt a fesztivál szervezői közölték, hogy kénytelenek lefújni a fesztivált és kiüríteni a fesztivál területét.

„A grúz belügyminisztérium most sem védett meg minket az erőszakos szélsőjobboldali csoportokkal szemben, és megengedte a csőcseléknek, hogy megakadályozzon bennünket a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságunkban, annak ellenére, hogy a rendezvényt magánterületen tartottuk” – írta a Tbilisi Pride.

A grúz aktivista csatornák által közzétett videókon összecsapások láthatóak a rendőrök és a Lisi Wonderland fesztivál területén lévő LMBTQ-ellenes tüntetők között. A Pride-ellenes tüntetőkről felvételek is készültek, amelyeken Pride-zászlókat gyújtottak fel.

A Tbilisi Pride azzal vádolta a grúz kormányt, hogy az összejátszott az oroszországi Alt Info nevű szélsőjobboldali csoporttal, amely szerintük megzavarta a rendezvényt. Alexander Darakhvelidze belügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a rendezvényt a helyszín miatt nehéz volt biztosítani – írta a Reuters.

„A tüntetők bejutottak ugyan a rendezvény területére, de előtte sikerült kimenekíteni a Pride résztvevőit és szervezőit” – mondta Darakhvelidze. Az incidens során senki sem sérült meg, a rendőrség most igyekszik stabilizálni a helyzetet.

A grúz belügyminisztérium pénteken azt ígérte, hogy megfelelő intézkedéseket tesz a szombati rendezvény biztosítására, valamint „minden résztvevő véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságának védelmére”. A grúz parlament elnöke, Shalva Papuashvili szombaton azt mondta, hogy a kormány elítéli az erőszakot. Papuashvili szerint a rendőrség megbirkózott a helyzettel, és megakadályozta, hogy a fesztivál résztvevőinek bántódásuk essék. Salome Zourabichvili grúz elnök szerint ugyanakkor szombaton sérült a grúz alkotmány által garantált békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánítási szabadsághoz való jog.

Az ENSZ is elítélte a Pride elleni támadást, és felszólította a grúz hatóságokat, hogy védjék meg az LMBTQI+-emberek jogait Grúziában. Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetsége szintén elítélte az erőszakos támadók tetteit, felszólítva a grúz hatóságokat, hogy „vonják felelősségre mindazokat, akik megszegték a törvényt, és tegyék világossá, hogy az erőszak elfogadhatatlan”.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux