Ugrás a tartalomra
x

Szexualitása miatt vétózta meg a Fidesz és a Mi Hazánk, hogy Alan Turingról nevezzenek el közterületet Budapesten

Az alpolgármester szerint ellentmond a Fidesz „békepárti” retorikájának, hogy nem engednek teret elnevezni egy emberéleteket mentő háborús hősről.

A modern számítástechnika megalapozójának tartott – sokak által a Kódjátszma című filmből ismert – Alan Turing angol tudósról akart közterületet elnevezni az újbudai önkormányzat az Infoparkban, azonban a kezdeményezést a Fidesz és a Mi Hazánk képviselői megakadályozták – számolt be róla Barabás Richárd alpolgármester a Facebookon.

„Őszintén elszomorított, hogy Európa szívében, egy olyan fantasztikus helyen, mint Újbuda a 21. században megtörténhet egy ilyen méltatlan és primitív fröcsögés. Külföldi és b*zi: ezért nem lehet közterületet elnevezni Alan Turingról” – írja Barabás, ugyanis a közgyűlésen a szélsőjobboldali párt egyik képviselője „deviáns homoszexuálisnak” nevezte a náci Németország Enigma-kódrendszerét feltörő tudóst.

Az alpolgármester érvelése szerint Turing tevékenysége több évvel megrövidítette a második világháborút, emberéleteket mentve ezzel, így kifogásolta azt, hogy a magát „békepártinak” hirdető fideszesek sem támogatták a kezdeményezést. Hozzátette, számára a teljesítmény fontosabb, mint bárki származása vagy szexuális orientációja. „A homoszexualitás nem deviancia, a soviniszta homofóbia viszont igen” – zárja bejegyzését Barabás.

Alan Turingot homoszexualitása miatt kémiailag kasztrálták, amely öngyilkosságához vezetett, végül évtizedekkel később, 2013-ban II. Erzsébet angol királynő kegyelmi bocsánatban részesítette.

www.hvg.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux