Ugrás a tartalomra
x

Bencsik örült, az USA nem: szankciókat vetnek ki a brutális ugandai LMBT-törvény felelőseire

Az országban május vége óta akár halálbüntetés is járhat a homoszexualitásért.

Vízumkorlátozással sújtja az Egyesült Államok a „demokratikus folyamat aláásásáért” felelősnek tartott ugandai tisztségviselőket, miután a kelet-afrikai országban életbe lépett a homoszexualitást brutálisan, akár kivégzéssel is büntető törvény.

Az amerikai külügyminisztérium pénteki közleményében konkrétan nem nevezte meg a szankcionált tisztségviselőket, viszont azt írták, hogy további lépéseket fontolgatnak azért, hogy el tudják számoltatni azokat, akik megsértik az emberi jogokat, köztük az LMBT közösséghez tartozókét, vagy korrupciós cselekményeket követnek el.

A kampalai parlament májusban fogadott el egy olyan törvényt, ami a korábbinál is sokkal súlyosabb büntetésekkel fenyegeti az azonos neműek szexuális kapcsolatát, egyes esetekben pedig a halálbüntetést is kiszabhatóvá teszi. A homoszexualitást az 54 afrikai ország legtöbbjében üldözik.

Magyarországon ez az ügy azért vetett nagy hullámokat, mert a kormánypárti HírTV egyik műsorában Bencsik András örvendezve fogadta, hogy Ugandában már ki is végezhetik a „bubukat”. Bencsik kijelentéséért a Médiahatóság megbüntette a propagandacsatornát.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux