Ugrás a tartalomra
x

Fülke: A gyűlöletre játszott, de az LMBTQ-közösséget erősítette meg – kétéves a homofóbtörvény

Szimpla megfélemlítés vagy tényleges elnyomás volt a cél? Sikerült-e az embereket megfertőzni a homofób propagandával? Mikorra kaszálhatja el az EU a gyermekvédelemnek álcázott kirekesztést? Milyen személyes fájdalmakat okoz nap mint nap, ha valaki nem élhet az általa megélt nemének megfelelően? Hogyan beszéljünk homofób ismerőseinkkel? Ezekre a kérdésekre válaszolt közéleti podcastunkban Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a homofóbtörvény elfogadásának második évfordulóján.

Immáron két éve élünk olyan országban, ahol törvénybe iktatták a szexuális kisebbségek megbélyegzését és kirekesztését: 2021. június 15-én fogadták el a homoszexualitást a pedofíliával összemosó, a reprezentációt gyakorlatilag betiltó, gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvényt a magyarországi parlamentben a Fidesz, a KDNP és a Jobbik politikusainak szavazataival.

A Fülke mai adásában Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője volt Nagy Iván László vendége, akivel összefoglalták, mi változott a magyar társadalomban, és milyen hatással volt az LMBTQ-közösségre a homofóbtörvény, hogyan maradt megoldatlan a szexuális felvilágosítás kérdése, és miért fontos a transzneműek önazonossága, de az is elhangzott, hol tud segítségért fordulni, aki bajba kerül, és hogyan érdemes jobb belátásra bírni homofób ismerőseinket.

- 1:00: Mi volt a célja a Fidesznek és a Jobbiknak, amikor két éve elfogadták a homofóbtörvényt – és sikerült-e ezeket elérniük?
- 3:17: Mi az, amit a törvény papíron tilt, és mi az, amit ebből be is lehet tartatni? Az-e a cél, hogy lehessen büntetni valamit, vagy a megfélemlítés és az öncenzúra elérése?
- 5:06: A homofóbtörvény értelmében ma nincs szakszerű szexuális felvilágosítás az iskolákban, csak akkor, ha a tanárok maguk képzettek a téren?
- 6:40: Mennyire cenzúrázta sikeresen a médiát a kormány?
- 8:35: Papp Dóra könyveinek cenzúrája és áthelyezése egyedi eset, vagy fontos állomása a homofób intézkedéseknek?
- 11:18: Változott-e az LMBTQ-közösség megítélése, mióta a kormánypártok és a Mi Hazánk a gyűlölet jogalapjaként használják a homofóbtörvényt?
- 16:21: Mennyire nehezítette meg az egyébként is nehéz előbújást a homofóbtörvény?
- 18:09: Hogyan érintette a transzközösséget, hogy kiemelt ügyként beszél és kelt gyűlöletet velük kapcsolatban a rendszer?
- 23:16: Milyen taktika volt hatásos a homofóbia és transzfóbia ellen?
- 25:57: Hogyan beszéljen valaki egy homofób rokonával vagy barátjával, hogy átmenjen az üzenet?
- 29:46: Hogyan nézett ki az a kampány, amely arról szólt, hogy minél több EU-tagállam csatlakozzon a Magyarország elleni perhez a homofóbtörvény miatt?
- 33:33: Legkorábban mikor fordulhat elő, hogy az Unió visszavonatja a homofóbtörvényt a magyar parlamenttel?
- 36:37: Hova tud segítségért fordulni, aki beszélni szeretne az identitásáról, aki elő szeretne bújni, de félelmei vannak, vagy az, aki bajba is került a szexuális orientációja miatt?

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux