Ugrás a tartalomra
x

Néhány északír iskolában azt tanítják a diákoknak, hogy a homoszexualitás rossz dolog

Az is jellemző, hogy hozzájárulnak a nemkívánt terhességek és az abortusz stigmatizálásához, illetve kifejezetten az önmegtartóztatást hirdetik kívánatos megoldásként.

Az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország emberi jogi bizottságának friss jelentsése szerint számos iskola megbélyegzi a szexuálisan már aktív diákokat, mondván, az alkalmi együttlétek következményeivel számolniuk kell majd. A függetlenül működő állami testület azt vizsgálta, mit tanítanak a diákoknak a párkapcsolatok és a szexoktatás terén. A BBC cikke szerint a legtöbb iskolában nem adnak megfelelő tájékoztatást az abortuszhoz való hozzáférésről, számos intézmény hozzá is járul a nemkívánt terhességek és azok esetleges megszakítása körül létező stigmatizáláshoz. A középiskolásoknak tartott felvilágosítások kétharmadán az abortusz kapcsán nem csak az alkalmi szex negatív következményeit hangsúlyozzák, de kifejezetten az önmegtartóztatást igyekeznek népszerűsíteni, az egyik iskolában például a házasság előtti szüzességet igyekeznek kívánatosnak előadni.

Az iskolák kétharmadában a fogamzásgátlásról mindenesetre szó esik, kérdés, hogy mennyire pontosan, ezt ugyanis nehéz felmérni. Azonban számos iskola szexoktatási tantervében kifejezetten az szerepel, hogy ők a katolikus tanítások alapján a mesterséges fogamzásgátlásról azt tanítják, hogy az nem elfogadható. Néhány iskola emellett a homoszexualitást egyenesen egy rossz dologként, az emberi kapcsolatok természetével és céljával ellentétesként mutatja be. A jelentés szerint sok helyen hozzájárulnak az áldozathibáztató társadalmi beidegződésekhez azáltal, hogy a nemi erőszak kapcsán inkább arra fókuszálnak elsősorban, hogyan előzhető meg valakinek az áldozattá válása, mintsem, hogy az elkövetőkről beszéljenek.
Összességében a jelentés arra jutott, bizonyos iskolák pontos és átfogó képet adnak, de a többségük nem.

A bizottság azt javasolta, ellenőrizzék, az iskolák mit is tanítanak szexoktatás címén, hogy azok objektív információk, ne megbélyegző értékítéletek legyenek. A testület vezetője szerint az eredmények alapján rengeteget kell még tenni az iskolák többségében az életkornak megfelelő, átfogó, pontos oktatásért és a reprodukciós jogok terén, ehhez pedig az oktatási tárcának együtt kell működnie az iskolákkal, egyeztetnie a szülőkkel és a diákokkal is. Azt is javasolják, hogy az egyes iskolák a saját ilyen tantervük elkészítésébe vonják be a diákokat is.

2018-ban a nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolásáról szóló egyezmény ENSZ-bizottsága is szorgalmazta, hogy a tagország felvilágosítása legyen kötelező és tartalmilag átfogó. El is fogadott a parlament egy olyan szabályozást, amely például a terhesség-megelőzésről és az abortuszról való oktatást is előírja. Ez a változtatás viszont számos kritikát kapott protestáns és katolikus egyházi vezetők részéről. A mostani jelentés még ezen módosítás előtt született, de a bizottság szerint érdemes lesz nyomon követni, az iskolák mennyire tartják be azt.

www.eduline.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux