Ugrás a tartalomra
x

Templomi áldást kaphatnak az egynemű párok Csehországban

A katolikus egyház továbbra is elutasítja ezt, de aki a Csehtestvérek Evangélikus Egyház papjaihoz fordul, elfogadásra talál.

Ezentúl hivatalosan is megáldhatják az egyneműek együttélését templomi ceremónia keretében a Csehtestvérek Evangélikus Egyház papjai, amennyiben ezt az érintettek kérik - döntött a Csehtestvérek Evangélikus Egyház szinódusa, amely a hét végén ülésezett Prágában - közölte Jirí Hofman, az egyház szóvivője vasárnap Prágában.

A Csehtestvérek Evangélikus Egyház a katolikus egyház után a második legnagyobb vallási közösség Csehországban. A római katolikus egyház vezetése az egyneműek együttélésének megáldását elutasítja.

A szinódus, a Csehtestvérek egyházának legmagasabb fóruma, érzékeli, hogy az egyházban nincs egységes vélemény az egyneműek együttélésének elfogadásáról, ezért a konkrét döntést a papokra bízza, akik az érintetteket megáldhatják, de az áldást el is utasíthatják - olvasható a szinódus közleményében. Az egynemű párok hivatalos kapcsolata megáldásának engedélyezését a szinódus tagjainak 78 százaléka támogatta.

A Csehtestvérek Evangélikus Egyháznak jelenleg több mint ötvenezer tagja van, ami mintegy fele az ezredfoduló körüli hívők számának.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux