Ugrás a tartalomra
x

Május 17.: homofóbia elleni világnap

A homofóbia, a transzfóbia és a bifóbia elleni világnap alkalmából  a főképviselő által, az Európai Unió nevében tett nyilatkozata:

"Idén ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulóját. A homofóbia, a transzfóbia és a bifóbia elleni világnap ez évi időszerű tematikája – „Mindig együtt: egyesülve a sokféleségben” – arra emlékeztet, hogy minden ember szabadnak, méltóságát és jogait tekintve pedig egyenlőnek születik, függetlenül attól, hogy kicsoda, kit szeret, vagy hogyan látja és határozza meg önmagát.

Az utóbbi időben a dezinformáció és a hamis narratívák táptalaján felerősödött az LMBTI-ellenes retorika, amely sok esetben erőszakhoz, zaklatáshoz és megbélyegzéshez vezet. A Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség (ILGA) és az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által közzétett jelentések arról tanúskodnak, hogy Európában folyamatosan nő az erőszak, a megkülönböztetés és az LMBTI-személyek kirekesztése. Mély aggodalomra ad okot ez az Európában és világszerte egyaránt megfigyelhető tendencia. A konfliktusok, válságok és humanitárius vészhelyzetek ráadásul gyakran tovább növelik az LMBTI-közösség kiszolgáltatottságát.

Az emberi jogoknak a vélt vagy valós szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megsértése és az azokkal való visszaélés elfogadhatatlan. Az EU felszólítja a világ azon 67 államának a joghatóságát, ahol még mindig bűncselekménynek tekintik a homoszexualitást, és amelyek közül 11 országban halálbüntetést von maga után az azonos neműek közötti, beleegyezésen alapuló kapcsolat,hogy haladéktalanul szüntessék meg ezt a diszkriminatív gyakorlatot. Partnereinkkel továbbra is elkötelezetten fellépünk a szexuális irányultság és nemi identitás alapján diszkrimináló törvényekkel, szakpolitikákkal és gyakorlatokkal szemben, valamint az erőszak minden formájának a felszámolása érdekében.

Üdvözöljük a gyakran a civil társadalom fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhető pozitív fejleményeket, köztük a jogvédelem egyes országokban tapasztalható javulását. Az EU egységesen és határozottan támogatja a civil társadalmi szervezeteket és az LMBTI-személyek jogainak védelmezőit. A regionális és egyéb programokon és mechanizmusokon keresztül nyújtott finanszírozáson túl az EU idén további 15 millió EUR-t irányzott elő az egyenlőség, a befogadás és a sokféleség előmozdítására világszerte.

Az EU továbbra is mindent megtesz – többek között többoldalú fórumok keretében – annak előmozdítása és védelme érdekében, hogy az LMBTI-személyek teljeskörűen gyakorolhassák emberi jogaikat az élet minden területén, az Unióban és a világon bárhol. Mindenki mellett kiállunk – egyesülve a sokféleségben."

www.consilium.europa.eu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux