Ugrás a tartalomra
x

Ferenc pápától remél segítséget a magyarországi keresztény LMBTQ-közösség

Ő képes áthidalni azt a szakadékot, amelyet az Orbán-kormány gyűlöletkampánya okozott a társadalomban. 

A magyar keresztény LMBTQ emberek abban reménykednek, hogy Ferenc pápa budapesti látogatása segíthet begyógyítani a mélyen megosztott társadalom sebeit, miközben az ország mélyen konzervatív kormánya egyre intenzívebb kampányt folytat a melegek ellen - derül ki a Reuters riportjából.

A cikk emlékeztet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormánya a keresztény értékekre helyezett politikát támogatja a nyugati liberalizmussal szemben. Ennek jegyében az elmúlt években már többször célkeresztbe vette a migránsokat, de kampányolt már az úgynevezett „LMBTQ-propaganda” ellen is. A pápa április 28-30-án tesz hivatalos látogatást Budapesten. Ennek keretében nyilvános misét tart a Kossuth téren. 

Az írásban megszólal Modolo Ákos Marco, aki meleg és emellett gyakorló katolikus. A 28 éves férfi azt mondta, sok olyan LMBTQ-ember szégyenkezik identitása miatt, aki egyben keresztény is. Úgy érzik, hogy Isten nem szereti őket - magyarázta. Ezzel szemben ő maga teljesen másképp látja a dolgokat. „Mindig úgy éreztem, hogy Isten szeret engem, és nincs problémája azzal, hogy meleg vagyok” - fejtegette. Lakásának közelében van egy templom, ahová gyakran jár imádkozni, s tervei szerint elmegy a pápai misére is. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa álláspontja áthidalhatja azt a mély szakadékot, amelyet a kormány gyűlöletkampánya okozott az LMBTQ-emberek, valamint más, kirekesztett csoportokkal szemben.

A katolikus egyház feje korábban azt mondta, az ilyen embereket be kell fogadnia a katolikus egyháznak. Hangsúlyozta, hogy az egyház katekizmusa szerint az azonos neműek vonzódása nem bűn, bár a homoszexuális cselekedetek igen.  A Reuters megemlíti a Závecz Research egy 2021-es felmérését, miszerint a magyarok mintegy 56 százaléka tolerálja a homoszexualitást. 

Az Orbán-kormány ugyanakkor állítja, hogy az úgynevezett „gyermekvédelmi törvény” nem a homoszexuális kisebbségek ellen irányul. Szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a kabinet elutasítja az „agresszív LMBTQ-propagandát”, s mindent megtesz a gyerekek védelme érdekében. Utóbbi üzenet pedig értő fülekre talál a konzervatív szavazók körében. 

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux