Ugrás a tartalomra
x

Mégis aláírja a kormány a nemzetközi szerződést, amit eddig a genderre utaló részek miatt blokkolt

Szijjártó Péter elmondta, a „biztonság kedvéért"csatolnak mellé egy „gyermekvédelmi” nyilatkozatott.

Megkapta az elvárt garanciákat a kormány ahhoz, hogy Magyarország is aláírja az Európai Unió és a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országot tömörítő nemzetközi kapcsolatokat szabályozó szerződést – jelentette be Szijjártó Péter szerdán Mauritiuson.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint elérték, hogy nemzeti hatáskörben maradjon mindenfajta döntés a migrációval és a munkaerőpiaci kérdésekkel kapcsolatban, ezért hajlandók aláírni a poszt-cotonou-i megállapodást.

„Magyarország egyértelműen egyetért azzal, hogy a gazdasági együttműködést szorosabbra vonják, ez mindkét fél számára előnyös lenne, különösképpen napjainkban, amikor a világ ismét a blokkosodás irányába halad" – jelentette ki mauritiusi látogatásán Szijjártó.

A miniszter hozzátette, a megállapodásnak három pillére van: a gazdasági együttműködés, a migráció, illetve az egyéb ügyek, például a szexuális jogok. Ahogyan korábban megírtuk, utóbbira hivatkozva nem volt eddig hajlandó csatlakozni Magyarország a szerződéshez.

A kormány aggályait végül azzal oldották meg, hogy az EU tanácsi határozatát kiegészítik, ezzel világossá téve, hogy a poszt-cotonou-i megállapodás nincs semmi kihatással a migrációra és a szexuális nevelés nemzeti kompetenciáihoz. Azért a magyar kormány a „biztonság kedvéért" csatol egy nyilatkozatot is a megállapodáshoz,

amely Szijjártó Péter szerint világossá teszi, hogy „megvédik a gyermekeinket, a szexuális nevelés pedig a szülők kizárólagos joga".

Jelenleg Mauritius tölti be az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Csoport (AKCS) miniszteri tanácsának elnöki tisztségét, ezért utazott oda Szijjártó, egyúttal pedig kétoldalú ügyekről is tárgyalt a szigetország külügyminiszterével. Megállapodtak például, hogy Mauritius évente tizenöt hallgatót küldhet ezentúl ösztöndíjjal magyar egyetemekre.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux