Ugrás a tartalomra
x

"Ha Magyarország olyan lenne, mint Svédország, már megváltottam volna a világot"

Hlatky-Schlichter Hubert gasztrovállalkozó novemberben költözött Svédországba párjával, az idegsebészként dolgozó Szegedi Lászlóval. Huberték most a családalapításra koncentrálnak, de nem engedik el a KIOSK és a Babel kezét sem. A Forbes Power Women’s Summit Érzékenyítő Színpadának első beszélgetésében Veiszer Alinda kérdezte Hubertet.

Bár Hubert megkerülhetetlen karakterré vált a hazai gasztrovilágban, mégis a külföldre költözést érezték a legjobb döntésnek. Amellett, hogy Svédországban biztonságban érezhetik magukat egy két apukából és kisgyerekből álló családban, Laca új munkalehetőséget kapott, amiben végre kiteljesedhet idegsebészként. Nem véletlen, hogy Európa legnagyobb gender equality-indexű országát választották. Hat erős gondolat, ami velünk marad a beszélgetésből.

1. Ha a gyereked nem boldog, te sem lehetsz boldog

„Részben a veszély miatt indultunk el. Nem szeretném kitenni annak a gyerekem, hogy propaganda áldozata legyen, és én sem akarok áldozat lenni a saját országomban, ahol bekapcsolod a tévét, és bubuznak, ahol sokszor akár a nagyszülők képesek buzizni az unoka előtt. Gondolj bele, mit tesz ez egy kisgyerekkel, aki keresi az identitását. Pedig, ha a gyereked nem lehet boldog, te sem lehetsz boldog, ebben mindenki vesztes. Szerintem nagy lejtmenetben vagyunk, és – nem bókból mondom – de ti lesztek azok, akik tudnak ezen változtatni.”

2. A reményvesztés nagyon nagy probléma

„Mi itt buborékban élünk, de ha időnként le kell mennem a munkám miatt vidékre, és megállok egy köztéren, azt látom, rengeteg ember testileg-lelkileg egészségtelen állapotban van. A reményvesztés nagyon nagy probléma, és ezt kellene helyrehozni.”

3. „Svédországban nem hallottam még egy bántó szót, nem löktek félre.

Fél éve vagyunk kinn, a férjem most mondta először, hogy valaki nem volt hozzá kedves a kisboltban. A legtöbbet ő változott egyébként – mióta megbecsülve érzi magát, nem három helyen dolgozik egyszerre, és tudunk minőségi időt tölteni együtt, teljesen más az életünk.”

4. A meleg párok még a templomban is házasodhatnak

„Nagyon fontos, hogy béke legyen benned. Bennünk a kiköltözés minden aspektusa rengeteg változást hozott – hogy természethez közel élünk, hogy udvarias velünk mindenki, a meleg párok még templomban is házasodhatnak. Nem kell extrém módon viselkedni, lehetünk saját magunk.”

5. Ott tartunk, mint az ötvenes években: menjünk buzit verni

„Nem szoktam hátranézni, de nagyon sok gyerek nem úgy nő fel, mint én. Nem lehettek saját maguk, és ez hatalmas károkat okoz, akár öngyilkos gondolatokat is. 14-15 éves koromban én is azt vizualizáltam az Árpád-hídon, hogy belevetem magam a vízbe. Többször akartam bántani magam, sokszor féltem kamaszként. Mert ott tartunk, mint az ötvenes években: menjünk el buzit verni. És ez vidéken vagy külvárosban még rosszabb.”

6. Én szeretem a hazámat, de a hazánk nem szeret minket

„A bevándorlási hivatalban azzal fogadtak bennünket Svédországban, hogy mennyire hálásak, hiszen kell nekik orvos, kellenek nekik inspiráló párok. Rövid idő alatt megkeresett a régióvezetés is, hogy segítsek a gasztronómiai tudásommal. Magyarországban meg 10 éve megyek szembe a széllel. Ha itthon ez lett volna, már a fél világot megváltottam volna. Én szeretem a hazámat, de a hazánk nem szeret minket.”

www.forbes.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux