Ugrás a tartalomra
x

Bloomberg: Az új magyar törvény értelmében mostantól névtelenül jelenthetik a szivárványcsaládokat

Mivel a szivárványcsaládok létezése a kormány szerint szembe megy az Alaptörvényben leírtakkal.

Elfogadta a Parlament azt a törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi, hogy a magyar állampolgárok névtelenül jelentsenek a hatóságoknak a gyermeket nevelő azonos nemű párokról – szúrta ki a Bloomberg.

A hét elején elfogadott törvény részeként az állampolgárok feljelenthetik azokat, akik megkérdőjelezik a „házasság és a család alkotmányjogilag elismert szerepét”. Tehát azonos nemű párként gyereket nevelnek.

De ide tartoznak azok is, akik kétségbe vonják a „gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”.

Magyarország Alaptörvénye a házasság intézményét „egy férfi és egy nő” közötti kötelekként határozta meg. A 9. alkotmánymódosítás óta azt is meghatározza, hogy „az anya nő, az apa férfi”. Szivárványcsalád alatt azt a családot értjük, amiben azonos nemű pár nevel gyermeket. Számukra az örökbefogadás nem engedélyezett, ha pedig valaki egyedülállóként fogadna örökbe, ahhoz minisztériumi jóváhagyás szükséges.

A legújabb törvényjavaslat a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentéséről szól, tehát nem csak az azonos nemű párok jelentését tárgyalja.

A bejelentések lehetnek munkahelyi visszaéléssel, akár korrupcióval kapcsolatosak is.

Emellett hosszan tárgyalja a bejelentők védelme érdekében szükséges intézkedéseket, például a névtelenség biztosítását.

 

www.forbes.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux