Ugrás a tartalomra
x

A németek és a franciák is megelégelték az Orbán-kormány melegellenes törvényeit

A határidőig 15 uniós tagország jelentette be, hogy részt vesz az Európai Bizottság (EB) oldalán a melegek jogait sértő törvények miatt Magyarország ellen indított európai perben, írja a Népszava. Utolsóként a német és a francia kormány jelezte, hogy csatlakozik az eljáráshoz.

„A magyar törvény sérti az uniós jogot, az alapvető jogokat és az uniós értékeket. Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé vittük, és most a Bíróságon múlik, hogy ítéletet hozzon” – írta a Népszava megkeresésére az Európai Bizottság szóvivője.

Az EU-s tagállamok közül

Ausztria,
Belgium,
Görögország,
Dánia,
Finnország,
Franciaország,
Hollandia,
Írország,
Luxemburg,
Málta,
Németország,
Portugália,
Spanyolország,
Svédország,
Szlovénia,
valamint az Európai Parlament közölte hivatalosan, hogy az Európai Bizottság mellett áll a perben. Csatlakozásuknak csak szimbolikus jelentősége van számukra és az LMBTQ-közösség számára, jogi jelentősége nincs.

A tárgyalás valószínűleg az év második felében lesz, ítéletet pedig várhatóan jövőre hoz majd az Európai Unió Bírósága.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a 2021 nyarán megszavazott, LMBTQ-ellenes pontokat is tartalmazó „pedofiltörvény” ügyében. Az Európai Bizottság arra kéri az EU Bíróságát, hogy állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.

A magyar jogszabály többek között tiltja, hogy 18 éven aluliak számára homoszexualitást, nemváltást vagy „öncélú szexualitást” jelenítsenek meg (tehát nemcsak a pontos definícióval nem bíró „népszerűsítést”, hanem a puszta megjelenítést is), illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból.

A hazai ellenzék és jogvédők szerint az Orbán-kormány tudatosan összemossa a pedofíliát a homoszexualitással.

www.tele.xhu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux