Ugrás a tartalomra
x

Emma Watson csak akkor vesz részt bármilyen további Harry Potter produkcióban, ha J. K. Rowling nem

J. K. Rowling és Emma Watson egyformán komolyan küzd a nők jogainak érvényesüléséért. Bár mindketten egyetértenek, hogy sokkal több jog kéne, hogy megillesse a nőket, van köztük egy komoly ellentét: Rowling nem annyira támogató a transzneműség irányában, mint a Hermione Grangert alakító színésznő. Ez Emma Watsont annyira zavarja, hogy a jövőben nem is lenne hajlandó együttműködni az írónővel. Egyértelművé tette: csak akkor vesz részt bármilyen további Harry Potter produkcióban, ha Rowling nem.

Emma Watsont Hermione Granger-ként ismerte meg a világ 2001-ben, a Harry Potter és a bölcsek köve című filmben. A színésznő azóta az ott megszerzett hírnevet meglovagolva több divat- és közéleti kampányban vett részt. Felnőtt korában a feminizmus, a nők jogaiért való küzdelem lett a legfontosabb számára. 2014-ben ő volt a HeForShe női egyenjogúsági kampány egyik fő kezdeményezője. Többször is elmesélte, mikor és hogyan alakult ki benne a feminizmus:

„Nyolcévesen merült fel bennem először, hogy a nemek között van-e egyenlőség, amikor »főnökösködőnek« mondtak a társaim, mert én akartam megrendezni a szüleinknek tartott előadást, amit a fiúk nem vállaltak” – idézi a HVG. A HeForShe kezdeményezés célja az volt, hogy rámutasson: a nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintik, akiknek szintén érdekében áll a szexizmus felszámolása. Az Indexhez tartozó Dívány nevű weboldal egy 2019-es cikkében azt olvashatjuk, hogy a kezdeményezés kritikusai szerint a színésznő narratívája a férfi-női kettősségre épül, figyelmen kívül hagyva a transz- illetve interszexuális személyeket. Ezért is visszás, hogy három évvel később, 2022-ben Emma Watson ilyen nyíltan elítéli egy nőtársát, aki ugyanazért küzd, mint ő.

Rowling egyébként már a 2021-es Visszatérés Roxfortba című évfordulós Harry Potter dokumentumfilmben sem szerepelhetett. A Harry Potter könyvek megálmodóját azzal vádolják, hogy nem elég nyitott a transzneműek felé – amely vád korábban magát Emma Watsont is érte.

Az írónő egy Twitter bejegyzésében nemtetszését fejezte ki a nemileg semleges nyelvezettel kapcsolatban, mondván, az eltörli a „nem” és ezzel a „nőiesség” fogalmát. Az sem emelt népszerűségén, amikor a gendersemleges mosdók kialakítása ellen emelt szót, azt állítva, hogy a nők kevésbé lesznek biztonságban, ha a férfiakat is beengedik a női mosdókba.

www.filmezzunk.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux