Ugrás a tartalomra
x

"Az emberek megtisztelhetnék őt azzal, hogy meghallgatják": Evanna Lynch, Luna Lovegood megformálója J.K. Rowling védelmébe kelt a támadások közepette

Folytatódik az örök vita.

A Harry Potter-regényeket író J.K. Rowling úgy tartja, hogy csak azok számítanak valódi nőnek, akik annak is születtek, és ezt az álláspontját rendszeresen hirdeti is, ami miatt rengeteg támadás éri őt (ami persze megint arra ösztönzi, hogy megvédje az "igazát", és már készen is van az ördögi kör). Az írónő mellett jó néhány egykori Harry Potter-színész kiállt, jó néhányan pedig elítélték őt ezért. A filmekben Luna Lovegoodot megformáló Evanna Lynch álláspontja valahol a két tábor között helyezkedik el.

Lynch egyszer 2020-ban már kiállt Rowling mellett a Twitteren, méghozzá a következő szöveggel: "Felelőtlenség egy ilyen érzékeny témát megvitatni [itt, a Twitteren]. Bárcsak [Rowling] sem tenné. Ennek ellenére azt tudom mondani, hogy barátjaként és tisztelőjeként nem tudom elfeledni, milyen nagylelkű és szerető ember ő valójában." Az eredmény persze az lett, hogy Lynchet is heves támadások érték, aminek hatására inkább törölte magát a Twitterről.

Most viszont a The Telegraphnak adott egy interjút, melyben újból előkerült a téma, és Lynch azt is elárulta, hogy 11 évesen, tehát még azelőtt, hogy csatlakozott volna a Harry Potter-filmekhez, írt egy levelet az írónőnek, amiben az anorexiája miatt kért segítséget, és Rowling "csodálatos, bölcs szavai" segítették őt a gyógyulásban:

"Nagyon naiv voltam, amikor abba a [twitteres] vitába beszálltam én is. Azt sem tudtam, hogy két oldal létezett. Akkor még azt hittem, hogy ez ilyen fekete-fehér dolog. Én mindkét oldalt megértem. Tudom, hogy milyen volt olyan tinédzsernek lenni, aki annyira utálta a testét, hogy legszívesebben kibújt volna a saját bőréből, szóval teljesen megértem, mit érezhetnek a transz emberek, és nem szeretnék még több fájdalmat okozni nekik.

Ugyanakkor azt is fontosnak tartom, hogy J.K. Rowling felerősítette azok hangját, akik úgy döntöttek a genderváltás után, hogy inkább visszacsinálnák a dolgot. Régebben úgy véltem, hogy a legjobb megoldás erre az, hogy senki sem beszél róla, de mostanra már egy kicsit bátrabb vagyok, ha ilyen kényes témákról van szó."

A színésznő azt is hozzátette, hogy a Rowling elleni hadjárat eléggé meglepte őt, "különösen akkor, amikor a saját első - boldogtalan - házasságáról írt tanulmányt. Azt éreztem, hogy ő mindig is olyan ember volt, aki a közösségünk legsérülékenyebb tagjai mellett áll ki. A probléma abban rejlik, hogy már azt sem triviális eldönteni, hogy kik a legsérülékenyebbek. De az emberek megtisztelhetnék őt azzal, hogy meghallgat

hu.ign.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux