Ugrás a tartalomra
x

Angliában nem küldhetik többé női börtönbe az olyan transznemű nőket, akiknek férfi nemi szervük van

Hétfőn új szabályok lépnek életbe Angilában és Wales-ben, melyek értelmében a jövőben nem helyezhetnek el női börtönökben olyan transznemű nőket, akiknek férfi nemi szervük van – írta meg a Guardian.

Mindezt már októberben bejelentette Dominic Raab, Nagy-Britannia igazságügyi miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes, de jogerőre csak most emelkedik a gyakorlat. Az új szabályozás nemcsak a férfi nemi szervvel bíró transznemű nőket érinti, de az olyan transznemű nőket is, akik korábban szexuális bűncselekményt követtek el.

Raab a változtatásokkal kapcsolatban azt mondta, toleránsan közelítettek a témához, ahogy a transznemű közösséghez is, melynek tagjai nap mint nap hatalmas kihívásokkal küzdenek és szenvednek az országban. Ugyanakkor úgy véli, egy ilyen helyzetben – amikor egy transznemű nő elhelyezéséről döntenek – garantálniuk kell a többi női elkövető biztonságát is.

A szigetországban Isla Bryson ügye óta lett kiemelt téma a transznemű elkövetők börtönbeli elhelyezése. A 31 éves Isla Brysont transzenmű nőként egy nőknek fenntartott skóciai börtönbe küldték azt követően, hogy a vád ellene két nő megerőszakolása volt. Az esetből kisebb botrány lett Skóciában, olyannyira, hogy még a nemrég lemondott miniszterelnök, Nicola Sturgeon is személyesen járt közben, hogy Brysont elszállítsák egy férfi börtönbe. Az ex miniszterelnök később a sajtónak azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy Bryson egyrészt a többi női elítélt biztonsága miatt nem maradhatott a női börtönben, másrészt pedig azért, mert véletlenül sem akarták azt a látszatot kelteni, hogy a transzenmű nők veszélyesek a többi nőre.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux