Ugrás a tartalomra
x

HPV-fertőzés: minden második férfi érintett lehet

A férfiak felének lehet HPV-fertőzése egy amerikai tanulmány szerint.

Az átlagnépességben a férfiak fele fertőzött lehet a humán papillomavírussal (HPV), amely szemölcsöket okozhat, de kapcsolatba hozható a méhnyakrák és más típusú tumorok kialakulásával is - közölték az eredményeiket amerikai kutatók.

A floridai Tampában működő H Lee Moffitt rákkutató központ munkatársai 1100, 18 és 70 év közötti férfit vizsgáltak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Mexikóban, hogy pillanatfelvételt készítsenek arról, mennyire elterjedt jelenleg a HPV-fertőzöttség a férfiaknál.

"Arra jutottunk, hogy a férfiaknál nagy arányban található genitális fertőzés, összességében 50 százalékban" - mondta Anna Giuliano kutatásvezető, akinek tanulmánya a The Lancet című orvosi folyóiratban jelent meg. A csoport azt is megállapította, hogy az új fertőzések aránya a férfiaknál hasonló, mint a nőknél. A férfiak mintegy 6 százaléka fertőződik meg évente a HPV 16-tal, amely magas rákkockázatú vírustörzs, a nők méhnyakrákjával és a férfiak egyes ráktípusaival is kapcsolatba hozható.

A kutatók a férfiaknál gyakoribbnak találták az egész életet végigkísérő genitális HPV-fertőzést. Mint Giuliano hozzátette, a nőknél könnyebben tűnik el a HPV-fertőzöttség, különösen idősebb korukban - úgy tűnik, a férfiakra kevésbé jellemző a vírus legyőzésének képessége.A szakértők szerint a tanulmány megerősíti, hogy a fiúkat is érdemes beoltani humán papillomavírus ellen.

HPV-védőoltás: mikor érdemes beadatni a férfiaknak?

A HPV-elleni védőoltás férfiak számára is elérhető hazánkban. Beadatása nagyon ajánlott.

Védelem a legtöbb magas kockázatú HPV-vírus ellen

Ha röviden akarunk válaszolni arra, hogy a HPV-elleni, többkomponensű védőoltást mikor érdemes beadatniuk maguknak a férfiaknak, és leginkább kiknek ajánlott, akkor azt mondhatjuk, hogy 9 éves kor fölött lényegében bármikor – és mindenkinek. Az oltás ugyanis a legtöbb magas kockázatú HPV-típus ellen véd, így alapvetően mindenkit óvhat a fertőzések következményeitől, aki aktív szexuális életet él vagy kíván élni.

9 és 26 év között beadva a leghatásosabb

A védőoltás hatásosságát férfiak esetében 9 és 26 éves kor között beadva vizsgálták és találták hatásosnak; minél korábban beadatjuk ebben az intervallumban, annál jobb. Ugyanakkor későbbi életkorban is érdemes lehet igényelni: kárt biztos nem fog okozni a szervezetben, legfeljebb nem lesz annyira hatásos a védelem – de ezzel kapcsolatban az ismereteink egyelőre korlátozottak. Akkor is érdemes élni az oltás lehetőségével, ha valamelyik HPV-típussal már megfertőződött vagy korábban fertőzött volt egy férfi, hiszen a vírusnak több mint 100 típusa van, így bármikor megfertőződhet valaki további fajtákkal, amelyek egy része nem jelent veszélyt a férfiak számára, más típusok viszont rákot és szemölcsöket eredményezhetnek. Az oltás ez utóbbi típusok ellen nyújt védelmet.

Fokozottabb veszély

Mindezzel együtt vannak férfiak, akik fokozottabban kiteszik magukat a fertőzés veszélyének, így pedig kiváltképp ajánlott számukra a védőoltás. Ide tartoznak azok, akik más férfiakkal is létesítenek szexuális kapcsolatot, továbbá akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket (legyenek nők vagy férfiak), és akiknek akár HIV-fertőzés miatt, akár egyéb okokból meggyengült az immunrendszerük. A HPV-elleni, férfiaknak is adható védőoltást 15 év alatt két- vagy három-, 15 év felett pedig háromadagos ütemezéssel alkalmazzák.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux