Ugrás a tartalomra
x

Nagyot nőttek a merev péniszek az elmúlt harminc évben

A világ minden táján férfiak körében végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a merev pénisz hossza az elmúlt 30 évben 24 százalékkal nőtt – írja a USA Today.

A férfi termékenységet kutató tudósok szerint ez egyáltalán nem jó hír. Bár a pénisz hossza nincs közvetlen hatással a termékenységre, azt azonban megfigyelték, hogy

míg a pénisz hossza nő, mind a spermaszám, mind a tesztoszteronszint csökken.

Bár a jelenségek között egyelőre nem fedeztek fel kapcsolatot a kutatók, és a miértekre sincsenek még kielégítő válaszok, Michael Eisenberg, a Stanford Medicine urológus és férfi termékenységi specialistája, a kutatás vezetője hangsúlyozta: bármi, ami megváltoztatja a szaporodási rendszert, alapvető fontosságú az emberi lét szempontjából, és „olyasmi, amire oda kell figyelnünk, és meg kell próbálnunk megérteni, hogy miért történik”.

Eisenberg azért kezdte el a péniszméretet kutatni, mert megfigyelte a spermaszám és a tesztoszteronszint csökkenését. Arra számított, hogy a megfigyelései igazolni fogják, hogy ezzel párhuzamosan a péniszek mérete is csökken, és nagyon meglepte, amikor rájött, ennek pont az ellenkezője történik: a péniszek gyorsuló tempóban nőnek.

A pénisz hosszáról legalább 80 éve születnek tanulmányok, Eisneberg és csapata 75, 1942 és 2021 között, közel 56 000 férfin végzett kutatás adatait hasonlította össze. Arra az eredményre jutottak, hogy az átlagos merevedő pénisz hossza 24 százalékkal nőtt meg az elmúlt 29 év alatt. A jelenség a világon mindenhol megfigyelhető, nem korlátozódik területre vagy népességre.

Az átlagos hosszbecslések szerint a petyhüdt pénisz hossza 8,70 cm, a nyújtott pénisz hossza 12,93 cm, a merev pénisz hossza: 13,93 cm.

Míg a merev pénisz hossza az idő múlásával jelentősen nőtt a világ számos régiójában és minden korcsoportban, más péniszméretekben nem mutatkozott ez a tendencia.

James Hotaling, a Utah-i Egészségügyi Egyetem urológusa és a férfiak meddőségi specialistája dicsérte a tanulmányt, ugyanakkor hangsúlyozta, ez önmagában még nem bizonyítja, hogy a péniszek meghosszabbodtak, a legegyszerűbb magyarázat szerint az is lehet, hogy csak a mérési módszer változott az elmúlt 30 évben. Erre mondjuk nincs bizonyíték.

Eisenberg szerint a hosszváltozás a korábban kezdődő pubertáskorral magyarázható. A fiúk, akárcsak a lányok, az utóbbi években korábban érik el a pubertást, a kutató szerint ez hosszabb időt ad a testüknek, hogy növekedjen. Hotaling szerint viszont a korai pubertás néha pont hogy visszaveti a növekedést, és nem világos, hogy a korai kezdés miatt hosszabb ideig tart-e a pubertás. Szerinte valószínűbb, hogy kémiai hatások befolyásolhatják a pénisz hosszát, de egyelőre erre sincs bizonyíték.

A teljes, angol nyelvű tanulmány itt olvasható.

Hotaling egyébként 2021-ben publikált egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a meddőségben szenvedő férfiaknak átlagosan valamivel rövidebb a péniszük, mint a meddőségben nem szenvedő férfiaknak.

Bár a magyarázat tekintetében nem teljesen értenek egyet a kutatók, abban igen, hogy a tanulmány talán növelheti a férfiak egészségtudatosságát, és ösztönözheti őket, hogy orvoshoz forduljanak, ha aggódnak az egészségügyi állapotuk miatt.

Nemcsak a merevedő pénisz nőtt az elmúlt évtizedekben, bár sokkal lassabb tempóban, de az ember összességében is egyre nagyobb, erről ebben az Észkombájn-cikkben írtunk részletesen.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux