Ugrás a tartalomra
x

ELJÁRÁS INDUL A PROPAGANDATÖRVÉNY ELLEN!

Magyarország ébren őrködő kormánya a LXXIX. törvény elfogadásával, 2021. június 15-én újabb lépést tett a felzárkózásban az illiberális szerepmodell, Oroszország mellé. A civil szervezetekkel, független újságírókkal, ellenzékiekkel, vagy csupán kritikus véleményt megfogalmazókkal szemben kíméletlenül fellépő, emberi jogokat sárbatipró (orosz) rezsim már 2013-ban törvényesítette az LMBTQ személyek, támogató egyesületek üldözését, nálunk erre 8 évet kellett “várni”.

A gyermekvédelminek hazudott rendelkezés valójában pont, hogy veszélyes a fiatalokra és az egész társadalomra. A kirekesztő és gyűlöletkeltő propagandatörvény tovább súlyosbította az LMBTQ emberek helyzetét Magyarországon, bátorította a homo- és transzfób megnyilvánulásokat, a felvilágosító és edukációs munka korlátozásával pedig veszélybe sodorta a sérülékeny, kiszolgáltatott helyzetben lévő LMBTQ fiatalok mentális és fizikai jóllétét is.

Hosszas előkészítés után az Európai Bizottság a mai napon tette közzé, hogy az Európai Unió Bíróságán eljárás indul Magyarország propagandatörvénye ellen. A hasonló tartalmú, 2013-as orosz propagandatörvényt a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bírósága már 2017-ben jogsértőnek nyilvánította. A propagandatörvény lett a rendszerváltás utáni Magyarország első cenzúratörvénye: nem csak, hogy este 10 utánra szorítja az LMBTQ témákat említő műsorokat, korlátozza az LMBTQ témájú könyvek forgalmazási helyeit és egy olyan akkreditációs rendszeren keresztül engedélyezi a külső szakértők és civil szervezetek meghívását tanórákra, amit a kormány másfél év alatt sem tudott felállítani (így nem csak az LMBTQ témájú edukatív programok, de semmilyen oktatási program nem tud akkreditációt szerezni).

A törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek szándékosan homályosak és nehezen értelmezhetőek: így érik el, hogy a társadalom tagjai (médiafelületek, iskolák, magánszemélyek) inkább az öncenzúrához nyúljanak, minthogy véletlenül megsértsék a kibogozhatatlan szabályozást. A félelemkeltő és kiszámíthatatan jogi környezet hatását tovább erősítik a kormányzati gyűlöletkampányok: csak az érvénytelen eredménnyel záruló, gyűlöletkeltő népszavazás reklámozására 3,7 milliárd forint közpénzt költött a kormány.

Rengeteg megkeresést kaptunk szülőktől, pegadódusoktól és iskolapszichológusoktól, akik aggódnak a gyermekek jóllétéért. Gyermekekkel foglalkozó szakemberek azt fogalmazták meg: nagyon fontos nekik, hogy az iskola egy biztonságos, a gyermekek fejlődését és kibontakozását segítő intézmény legyen, ahol mindenkit megvédenek a kiközösítéstől és a hátrányos megkülönböztetéstől. Azonban a propagandatörvény és a köré épülő állami gyűlöletkampány tükrében úgy érzik, hogy az állásuk kerülhet veszélybe, ha eleget tesznek a szakmai kötelességeiknek. De a kormány nem csak az iskolai dolgozókat biztatja öncenzúrára: az LMBTQ diákok alapvető jogait sérti meg azzal, hogy nem juttatja el nekik a megfelelő információt a szexuális és nemi kisebbségekről, illetve nem segíti az LMBTQ diákok védelmét az iskolai bántalmazásról, hanem a tanárokkal és iskolai dolgozókkal is diszkriminatívan járnak el, mivel munkahelyükön nem lehetnek a törvény értelmében önmaguk. Az LMBTQ gyerekek védelmére az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága már a propagandatörvény előtt is felszólította a kormányt. A propagandatörvényt pedig a egyértelműen jogsértőnek nevezte az EuroChild, az Európai Unió legnagyobb gyerekjogi szervezete: “egyértelműen megsérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményében lefektetett alapvető gyerekjogokat, ami Magyarországot is köti 1991 óta. A gyermekeknek joga van az egészséges fejlődéshez, szabad önkifejezéshez, a saját identitásukhoz, inkluzív oktatáshoz és a jogérvényesítéshez. Ez a törvény megsérti mindezen jogokat és pont azon gyermekekre jelent veszélyt, akiknek a védelmét kívánja szolgálni.” 

Az Európai Unió tagállamainak 6 hete van csatlakozni az eljáráshoz, ami várhatóan az Európai Unió eddigi legnagyobb emberi jogi pere lesz! Üzenhetnek a Karmelita Kolostornak, hogy ők is meghallják: elég volt. Az eljárás mellett cáfolhatja Orbán Viktor szalmabáb érveléseit, megmutathatja, hogy itt nem a romlott nyugat áll szemben a tiszta, hagyományos értékeket őrző kelettel, hanem az emberi jogokat tiszteletben tartó országok egy autoriter rendszerrel. Arra kérünk minden EU-s tagállamon, hogy álljon ki a magyarországi LMBTQ emberek mellett!

A mai naptól Forbidden Colours oldalán az Európai Unió tagállamainak polgárai egy petíció kitöltésével üzenhetnek képviselőiknek, és kérhetik őket, hogy álljanak ki a magyarországi LMBTQ közösség mellett. A petíciót a Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride jegyzi. Mutassátok meg az oldalt  külföldi barátaitoknak, terjesszétek, kérjétek meg őket is, hogy segítsenek nekünk - együtt visszavehetjük a jövőnket!

www.budapestpride.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux