Ugrás a tartalomra
x

Sebestyén Balázsék kiborultak egy transz műkorcsolyázó szereplésén

Többször is lejéghercegnőzte Sebestyén Balázs a finn Minna-Maaria Antikainent, aki a sokszínűség, az egyenlőség és a befogadás jegyében lépett fel január végén a finnországi műkorcsolya Európa-bajnokság nyitóünnepségén, de elsősorban azzal került be a hírekbe, hogy elesett a jégen, és csak nehezen tudott felállni – vette észre a 444.hu.

Sebestyén Balázs a Radio1 Balázsék című műsorában csütörtök reggel egy rövid felvezető után kezdett el beszélni a korcsolyázóról, aki Markku-Pekka Antikainenként született, de 43 évesen úgy döntött, nőként folytatja az életét, és most Minna-Maaria Antikainen néven lépett fel.

„Nem a transzokkal van a baj, és ez nagyon könnyű ideológia, hogy te transzfób vagy. Nem, nem vagyok transzfób. Csak nem vagy odavaló. Nem kell neked ott csúszni, nem érdekel, hogy mi akartál lenni, ez a személyes drámád, a személyes történeted, annak operáltatod magad, aminek akarod. Ha te vizsla akarsz lenni, nyalogassál vadászházat, csak én ne kelljen, hogy téged vizslának szólítsalak. Ne várd el tőlem. Csak nekem ne kelljen veled vizslaként viselkednem” – mondta Sebestyén Balázs. Két műsorvezetőtársával, Rákóczi Ferenccel és Vadon Jánossal nagy röhögések közben beszélték ki az Antikainen fellépéséről készült videót, amivel kapcsolatban hosszan beszéltek a transzneműségről, ideológiákról, álmokról és arról, hogy egyáltalán miért engedte meg a finn műkorcsolya-szövetség, hogy Antikainen jégre lépjen.

Sebestyén Balázs a műsorban azt fejtegette hosszan, hogy szerinte a finn szövetségnél úgy voltak vele, hogy nem mondhatnak nemet, nehogy transzfóbnak tűnjenek.

„Szóval, hogy hol tart ez az egész gyerekek. Hogy itt a szervezők nem mondják azt, hogy nem csúszol. Mert lefekszenek az ideológiának, és azt mondják, hogy neki csúszni kell. Átoperáltatta magát, transzfóbok leszünk, semmi köze a korcsolyához, neki az az álma, hogy ő jéghercegnő legyen. Nem tudsz korcsolyázni, de csússzál, mert te egy ideológiát képviselsz, neked csúsznod kell. Nem kell csúsznia! (...) De miért nem merünk nemet mondani? Ha egy társadalom lehetőséget biztosít arra, hogy fogyatékkal élők, hogy csússzanak egyet, elrúgjanak egy kezdőrúgást, az szép. Üzenete van, társadalmi értéke van, valamire felhívod a figyelmet” – mondta Sebestyén Balázs.

Műsorvezető társa, Rákóczi Ferenc arra jutott, hogy a finnek „azt akarták megmutatni, hogy a boldogsághoz vezető út létezik, ő nő akart lenni és jégkirálynő, és megcsinálta”, Vadon János pedig azt fejtette ki, hogy szerinte a transzneműségnek ehhez semmi köze nincsen, inkább az volt a baj, hogy Antikainen nem tud korcsolyázni, „mert ha transznemű lenne, és szuperül tudna korcsolyázni, semmi gond nem lenne”. Sebestyén erre így reagált:

„Tehát a finnek azt mondták, hogy »jó, még egy fogyatékos, jöjjön!«?”

Sebestyén Balázs a beszélgetés során többször is azt mondta, hogy ő nem transzfób, nem kirekesztő, szerinte mindenki olyan testben, olyan lélekkel él, úgy, ahogy szeretné, majd így folytatta:

„...és itt tényleg nem a transzneműekkel van a baj, mert borzasztó nagy átok lehet és borzasztó nagy csapás, és találja meg mindenki mindenben a saját maga lelke, fizikuma és egészsége boldogságát. De amikor egy ideológia úgy válik veszélyessé, hogy a normalitást kezdi eltörölni, és az abnormalitás lesz az elfogadott, akkor az nagyon veszélyes, mert évezredek hagyományaival, kultúrájával akar úgy leszámolni, hogy aztán még te hülyén érzed magad, hogy férfiként férfi vagy.”

Végül a reklámblokk előtti elköszönésben arra kérte a hallgatókat, írják meg, mi volt az álmuk, mik szerettek volna lenni. Az adásnak ezt a részét itt tudja meghallgatni.

Kerestük Sebestyén Balázst, hogy megtudjuk, pontosan hogyan értette azt, hogy a normalitást kezdi eltörölni az abnormalitás, de kérdéseinkre azt válaszolta, hogy nem kíván bővebben nyilatkozni, szerinte a műsor magáért beszél.

Ahogy arról korábban írtunk, Sebestyén Balázsnak és Vadon Jánosnak nemrég amiatt kellett bocsánatot kérnie, mert a Celeb vagyok, ments ki innen! élő adásában Vadon Jani kérdezgette a 10-12 év körüli, Pedro nevű, magyarul nem tudó fiút, aki leveleket szállít a műsor szereplőinek. Vadon kérdéseire a fiú rendre a „Sí, senor”, azaz az „Igen, uram!” választ adta, valószínűleg előre lebeszélve.

A jelenet akkor kezdett nehezen vállalhatóvá válni, amikor Vadon arról kérdezte a fiút, hogy „Tudja-e, hogy ő az igazi apja?”, „Szereti-e az édességet?”, és hogy „Tisztában van-e vele, hogy ha még tíz éven keresztül fánkot zabál, ahogy eddig, akkor kamaszként elhízott lesz?”. A kérdések közben Vadon műsorvezetőtársa, Sebestyén Balázs a háttérben nevetett, majd hozzátette: „Szegény, abuzáltuk.”

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux