Ugrás a tartalomra
x

A Miniszterelnökségnek át kell adnia az „LMBTQ-propaganda” elleni intézkedésekről gyűjtött adatokat

Jogerős ítélet kötelezi Gulyás Gergely tárcáját, hogy kiadja a Háttér Társaság által kért közérdekű adatgyűjteményt.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerőre emelte a Háttér Társaságnak a Miniszterelnökséggel szemben benyújtott keresetének ügyében hozott első fokú ítéletet – derül ki a társaság közleményéből. Az ítélőtábla állásfoglalása szerint Gulyás Gergely tárcájának át kell adnia azokat a dokumentumokat, amiket a Miniszterelnökség még 2021 márciusában kért be az önkormányzatoktól. Ezekben a tárca arra volt kíváncsi, hogy fellépnek-e az önkormányzatok és intézményeik az „LMBTQ-propaganda” terjesztése ellen.

Az elsőfokon eljáró törvényszék elutasította a Miniszterelnökség érvelését, miszerint az iratokban csupán döntés-előkészítő adatok szerepelnek, és elrendelte, hogy három napon belül adja át a tárca ezeket a Háttér Társaságnak. Gulyásék fellebbeztek az ítélettel szemben, de nem tudták bizonyítani az iratok visszatartásának jogszerűségét, így a dokumentumokat mint közérdekű adatokat át kell adniuk a társaságnak. A másodfokon hozott, jogerős döntés a háromnapos határidőt is fenntartotta.

„A kért adatok hozzájárulnak ahhoz, hogy feltérképezzük a kormányzat LMBTQI emberekkel szemben folytatott hadjáratának tényleges hatását, és bemutassuk, hogy már a propagandatörvény elfogadása előtt is jelentősen korlátozták az állami intézményeken keresztül az LMBTQI tartalomhoz való hozzáférést” – kommentálta a döntést Dr. Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője.

www.hvg.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux