Ugrás a tartalomra
x

Az Európai Bírósághoz fordult az Európai Bizottság a homofóbtörvény ügyében

Végső szakaszába ért a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvény ügyében indult uniós kötelezettségszegési eljárás.

"A Bizottság kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a 'pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról' szóló törvényben a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt" – közölte az Európai Bíróság.

Ez azt jelenti, hogy a luxemburgi székhelyű testület dönthet arról, megfelel-e az uniós jognak a sokat bírált törvény.

Az eljárást nem sokkal a törvény elfogadása után, 2021 júliusában indította meg az Európai Bizottság, miután Ursula von der Leyen, a testület elnöke "szégyenletesnek" nevezte a jogszabályt, és az eljárás összesen hat ponton meg is állapítja, hogy a magyar törvény szembemegy az uniós közösségi joggal. Ezek közé tartozik az e-kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvek, a szolgáltatások és áruk szabad mozgására vonatkozó uniós irányelv megsértése, és az adatvédelmi szabályozások vonatkozik szabályozással is szembemegy a magyar jogszabály néhány pontja.

Ugyancsak kötelezettségszegési eljárást indítottak a Meseország mindenkié című könyv kapcsán, mert a magyar hatóságok arra szólították fel a kiadót, hogy a borítón tüntesse fel: a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be. Az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is indokolatlanul korlátozzák.

Az eljárás első szakaszaiban a kormány és a bizottság egyeztetése zajlik, ha ezek nem hoznak eredményt, a brüsszeli testület ekkor fordulhat az EU Bíróságához, amelynek az ítélete kötelező a tagországokra nézve, vagyis elrendelheti akár a törvény vagy egyes pontjainak megsemmisítését is.

Bár ez a kötelezettségszegési eljárás időben – részben – párhuzamosan zajlott a magyar uniós forrásokról szóló eljárással, a magyar kormány korábbi állításával ellentétben a két dolog között hivatalosan nem volt semmilyen összefüggés. Magyarul: nem a homofóbtörvény miatt tartotta vissza Brüsszel a Magyarországnak korábban megítélt uniós pénzeket.

 

hvg.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux