Ugrás a tartalomra
x

Félnek a hazai színházak a támogatások megvonásától, ezért Bécsben mutatják be a Meseország mindenkié-színdarabot

Élő szereplőket is felvonultató bábjátékként adaptálják a Dúró Dóra által ledarált mesekönyvet.

Jövő márciusban a SVUNG – Bécsi Magyar Színházban mutatják be a Meseország mindenkié színpadi feldolgozását. A társulat közleményéből az is kiderül, hogy hiába kerestek fel magyarországi színházakat az adaptációval, nem jártak sikerrel, így jobb híján Ausztriába vitték a darabot.

A mesekönyv körül két éve óriási botrány alakult ki azt követően, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján homoszexuális propagandának nevezte, majd ledarálta a könyvet.

Míg a Kúria 2022 novemberi döntése szerint nem jogsértő egy pedofil szervezethez hasonlítani a Labrisz Egyesületet, mely 2020-ban kiadta a könyvet (melyet Duró Dóra ledarált), és míg azon magyarországi színházak, melyeket Pille Tamás színész, rendező a könyv színpadra vitelének ötletével felkeresett, a terv megvalósítását – akárhogy is szerették volna – nem tartották időszerűnek (az állami támogatások megvonásától félve), addig Bécsben, egy magyar nyelven játszó teátrum, a SVUNG – Bécsi Magyar Színház minden további nélkül műsorra tűzi a könyv alapján készült mesejátékot.

A közlemény szerint "a cél egy színvonalas, látványos, a hagyományos bábjáték keretein belül maradó, de élő szereplőket is felvonultató kamaraszínházi produkció létrehozása, mely bátran érzékenyít a szexuális másság, a fogyatékkal élők és az etnikai hovatartozás témájában. A készülő előadás semmilyen állami támogatást nem kap: önerőből, ill. eddig a Holdfény kft. hozzájárulásával jön létre."

A SVUNG Ausztria egyetlen rendszeresen játszó magyar nyelvű társulata. A 2016 óta az osztrák fővárosban működő független színház a bécsi, közel 50 ezres magyar közösség megszólítására jött létre Pohl Balázs vezetésével. A Meseország mindenkié színpadi feldolgozását a SVUNG állandó játszóhelyén, a Bécs belvárosában működő Pygmalion Theaterben mutatják be.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux