Ugrás a tartalomra
x

A mai napig csak az első és egyetlen női szerelme tudja, hol van a sírja: ma 31 éve hunyt el Freddie Mercury

A legendás Queen zenekar ikonja, Freddie Mercury 1991. november 24-én, azaz pontosan ma 31 évvel ezelőtt hunyt el, miután elvesztette a harcot az AIDS-szel szemben.

Pontosan 31 évvel ezelőtt hunyt el a Queen frontembere, Freddie Mercury. A legendás énekes-zenész – eredeti nevén Farrokh Bulsara – tragikus halálát az AIDS okozta. Betegségéről csak nagyon kevés embernek számolt be, a nyilvánosság pedig szinte az utolsó pillanatban tudta meg azt: a halála előtt egy nappal adta ki azt a közleményt, amiben elismerte, hogy HIV-pozitív.

Ezt 1987-ben diagnosztizálták nála. Freddie Mercury egyébként a londoni Garden Lodge-i otthonában hunyt el, ahol partnerével és „férjével”, Jim Huttonnal élt.

Összeállításunkban halálának évfordulója alkalmából, most eláruljuk, hogyan teltek a legendás énekes életének utolsó hónapjai, és néhány, soha nem hallott információt is megosztunk a Queen frontemberéről olvasóinkkal.

Az utolsó fotók

Freddie Mercury a halála előtt néhány héttel készült utolsó fotóin még mosolyogva tekintett a kamerába, ám az állapota itt már láthatóan nagyon leromlott. A Queen utánozhatatlan frontemberét a West Kensington állambeli One Garden Lodge kertjében kapták lencsevégre szeretett macskáival.

Freddie állítólag külön kérte, hogy a fényképeket ne készítsék túl közelről, mert ideges volt a megjelenése miatt. Az énekest utolsó szerelme, Jim Hutton fotózta le őt, a képek pedig egészen pontosan 1991. augusztus 28-án készültek, három hónappal Mercury halála előtt.

„Azon a nyáron pózolt Freddie utoljára egy fényképezőgép előtt – az enyém előtt. Ez így történt. Kint voltam a kertben, és éppen néhány virágzó növényt fotóztam, amikor Freddie felém sétált. Beállítottam az objektívet, ő pedig kicsit hátrébb ment, hogy ne legyen túl közeli a kép. Aztán pózolt, miközben én négy képet készítettem, és mindegyikhez sikerült egy mosolyt kicsikarnom tőle. Nagyon sápadt volt, ő is tudta, hogy nem néz ki a legjobban, de ez egy cseppet sem számított; a Freddie-ről készült képek közül ezeket szeretem a legjobban” – emlékezett vissza a pillanatra Jim Hutton.

 Csak első szerelme tudja, hol van a sírja

Freddie Mercury első, egyben utolsó barátnője Mary Austin volt, akivel a kapcsolata hat éven át tartott. A Queen frontembere aztán bevallotta neki, hogy meleg. Mary az énekes-zenész mellett volt annak végső napjaiban is, s ő az egyetlen, aki tudja, hol nyugszik Freddie Mercury. A zenész ugyanis kérte, titokban temesse el a hamvait, mert rettegett attól, hogy a rajongók feldúlnák a sírját.

Az utolsó üzenete Elton Johnnak szólt

Elton John azon kevés ember közé tartozott, akik láthatták Freddie Mercuryt élete utolsó napjaiban, hiszen a Queen frontembere, aki tragikusan fiatalon, 45 éves korában hunyt el AIDS-ben, közeli barátságot ápolt az énekes-zeneszerzővel. Mint azt Elton elmondta, mély fájdalom volt számára látni, ahogy a borzalmas betegség teljesen tönkretette Freddie életét, ám ez sem gátolta meg őt abban, hogy hátralévő idejében a barátaira is gondoljon.

„Freddie 1991. november 24-én hunyt el, és én hetekkel a temetése után is gyászoltam őt. Karácsony napján tudtam meg, hogy utoljára még üzent nekem. Egy barát adta át nekem a párnahuzatba csomagolt ajándékot, egy festményt. Freddie egy üzenetet mellékelt: »Kedves Sharon, úgy gondoltam, ez tetszene neked. Szeretlek, Melina«. Freddievel évek óta így becéztük egymást. 44 éves voltam akkor, de úgy sírtam, mint egy gyerek. Itt volt ez a gyönyörű ember, haldoklott, de az utolsó napjaiban is gondoskodott arról, hogy megajándékozhasson karácsonykor” – fogalmazott Elton John.

A 45 éves korában elhunyt Freddy Mercury örökké él majd a világ emlékezetében, ahogy nekünk, magyaroknak is sokat jelent: hiszen ki tudná elfelejteni a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal magyarul felcsendülő sorait a legendás énekestől.

 

www.blikk.hu

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux