Ugrás a tartalomra
x

A Háttér Társaságot fogadta Novák Katalin a Sándor-palotában

Ma délelőtt kérésükre fogadtam a Háttér Társaság képviselőit a Sándor-palotában. Azokról a problémákról beszéltünk, amelyeket ők most a legfontosabbnak éreznek” – írta a Facebookon a köztársasági elnök.

 

Kerestük a Háttér Társaságot, hogy megtudjuk, miről tárgyaltak pontosan Novák Katalinnal és eredményesnek tartják-e az egyeztetést. Amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Frissítés: A szervezet válaszolt lapunknak. Mint írták, a találkozón a következő öt témáról beszéltek részletesen, és az alábbi konkrét kérésekkel fordultak a köztársasági elnök asszonyhoz:

- Álljon ki a társadalmi kisebbségek mellett, az őket érő támadásokat, gyűlöletbeszédet nyíltan ítélje el.
- Nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amivel újra lehetővé válik a nem, és ehhez kapcsolódóan a név megváltoztatása.
- Szorgalmazza az állami intézményeknél, szerveknél dolgozó személyek edukálását, a hivatalokban befogadó szemlélet alkalmazását.
- Juttassa el a döntéshozókhoz a HIV kombinációs prevenció bevezetésének fontosságát.
- Az elnöksége alatt a parlament által esetlegesen megszavazott, az LMBTQI emberek biztonságát, szabadságát vagy egyenlőségét csorbító törvényeket ne írja alá.

Mint közölték, a beszélgetés hangulata hivatalos volt, a köztársasági elnök asszony végighallgatta a meglátásaikat, azt mondta, megfontolja a kéréseiket. A találkozó végén kifejezte, hogy fontos, hogy egy elfogadó országban éljünk. Hozzátették: Novák Katalin ígéretet tett arra, hogy a jövőben kikéri majd a Háttér Társaság véleményét az LMBTQI embereket érintő kérdésekben.

A Háttér Társaság az ország egyik legnagyobb és legrégebbi jelenleg is működő LMBTQI civil szervezete, amely több másik civil szervezettel együtt többször is tiltakozott a kormány gyermekvédelminek mondott népszavazása, és a melegellenes irányba eltérített pedofiltörvény ellen.

Novák Katalin júniusban adott interjút a Telexnek, akkor megkérdeztük tőle, hogy köztársasági elnökként egyetért-e azzal, hogy csak az a család, ahol az anya nő, az apa férfi, és azt is, hogyan képviseli az LMBTQ-közösséget.

„Az Alaptörvényben meghatározott feladatom éppen az Alaptörvény védelme. Az abban foglalt mondat – hogy az anya nő, az apa férfi – ráadásul számomra evidencia. Az Alaptörvény azt is kimondja, hogy a család egy férfi és egy nő házasságán, illetve a gyermek-szülő kapcsolaton alapul. Ezt én mindenképp védelmezni fogom” – válaszolta akkor Novák Katalin. Arra a kérdésre pedig, hogy hogyan képviseli az LMBTQ-közösséget, és ennek a közösségnek kíván-e gesztusokat tenni, az államfő ezt válaszolta:

Nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux