Ugrás a tartalomra
x

Pozsonypüspöki leköszönő magyar polgármestere élő adásban vállalta fel, hogy homoszexuális

Pék Zoltán, Pozsonypüspöki leköszönő, 67 éves polgármestere, élő adásban vállalta fel, hogy homoszexuális, írja a Paraméter.

A szlovákiai Pátria Rádió egyik reggeli adásának vendége volt Pék Zoltán, aki 2018-ban lett a település polgármestere, a mostani választáson azonban nem tudott nyerni. Azért hívták meg a műsorba, hogy a választási eredményekről beszélgessenek vele, mikor azonban a pozsonyi LMBTQ-közösség elleni kettősgyilkosságra terelődött a téma, azt mondta:

„Miután ezt a gyűlölet szülte, különösen érzékenyen érintett, hiszen a környezetem tudja, hogy én is ehhez, a meleg közösséghez tartozom. Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük irányuló gyűlölet követelte két ember életét.”

Azt mondta, 14 évesen döbbent rá, hogy a saját neméhez vonzódik, és amikor 1975-ben a Csehszlovák Rádió magyar szerkesztőségében ezt tudatta a kollégákkal, egyáltalán nem találkozott elutasítással.

Polgármestersége alatt csak egyszer kapott negatív megjegyzést, akkor azt kérdezték, „mégis hogy jön Püspöki ahhoz, hogy magyar és meleg polgármestere legyen?!”

A magyarságát mindig felvállalta, amikor polgármester lett, természetessé vált neki, hogy a titkárságán magyarul beszél a kollégáival, és őt is mindig magyarul szólították meg. Olyan is volt, hogy ő szólt oda egy püspöki magyarnak, hogy miért nem beszélnek egymás között az anyanyelvükön.

Ugyanakkor a városrészen egyre kevesebb magyar volt már, így idővel nyilvánvalóvá vált neki, hogy valószínűleg ő lehet az utolsó magyar városrészvezető.

Beszélt arról is, miért lehet az, hogy a homofóbia mintha erősebb lenne a szlovákiai magyarság körében, mint a többségi szlovák vagy magyar közegben.

„Nagyon sokan vannak a magyar kisebbségben is, akik saját maguknak sem vallják be, hogy ebben is a kisebbséghez tartoznak. Nem mernek halmozott kisebbség lenni”.

A kérdésre, miért érezte, hogy most jött el az ideje a nagy nyilvánosság előtt is coming outolni, azt válaszolta: „Minden hatással volt rám, ami körülöttünk történt. Ismerőseimmel, barátaimmal én beszélgetek erről. Most állt viszont össze a kép.”

Igaz polgármesterként nem, de a képviselőtestületben folytatja még a munkát.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux