Ugrás a tartalomra
x

„Végre indulhat az életem”: két és fél év jogi küzdelem után engedélyeztek nem- és névváltoztatást a magyar hatóságok

2020 májusában lehetetlenítette el a Fidesz-KDNP a nem jogi elismerését Magyarországon. A Háttér Társaság a törvénymódosítás benyújtása óta küzd minden platformon az embertelen törvény ellen; most két ügyfelük is sikerrel járt. 

A 2020 májusában elfogadott 33. § megszüntette annak lehetőségét, hogy a transz és interszex személyek megváltoztassák nemüket, illetve nevüket a hivatalos irataikban. A törvény elfogadása óta a Háttér Társaság tanácsadással, beadványszerkesztéssel, illetve jogi képviselettel segíti az érintetteket. 

A 33. § kimondta a születési nem megváltoztatásának tilalmát azokban az ügyekben is, ahol az ügyfelek a nem- és névváltoztatási kérelmüket a törvény hatálybalépése előtt nyújtották be. A Háttér Társaság érdekérvényesítő munkája eredményeképp 2021 tavaszán az Alkotmánybíróság (AB) megállapította, hogy alaptörvény-ellenes a transznemű emberek nemének jogi elismerését visszamenőleg betiltani, hiszen az a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik. 2021 őszén újabb határozatban mondta ki az AB, hogy a korábbi döntése minden, a 33. § hatálybalépése előtt indult ügyben alkalmazandó, Budapest Főváros Kormányhivatala azonban még egy évig harcolt a kérelmek elbírálása ellen. 

Habár a Kormányhivatal számára minden adott, hogy lefolytassa az eljárásokat a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályoknak megfelelően, a hatóság minden ügyben szakértői vizsgálatot rendel el és annak megállapításától teszi függővé a döntését. Teszi mindezt úgy, hogy a támogató orvosi szakvélemények az eredeti kérelemnek is részét képezik. 

A szükségtelenül elhúzódó és az ügyfelek számára minden szempontból megterhelő eljárást követően a Kormányhivatal a héten végre értesítette az ügyfél születési helye szerinti anyakönyvvezetőt, hogy vezesse át a nem és név megváltoztatását az anyakönyvben. Az érintettek ezt követően kérhetik az új születési anyakönyvi kivonatukat és az alapján kiállított új okmányaikat.

„Nagyon izgultam, és amikor elolvastam a levelemet, nem akartam elhinni, hogy végre sikerült. Örömkönnyek jöttek belőlem. Nem tudom elmondani, hogy mennyire boldog vagyok. Végre elértem, amit szerettem volna, még ha erre négy évet kellett várnom. Tényleg nagyon boldog vagyok és hihetetlen érzés ez most számomra”, mondta el az egyik érintett.

„Bár az egész folyamat időigényes volt, de megérte várni, ugyanis felbecsülhetetlen érzés az, amikor végre az a név és nem áll a személyidben, ami valójában is vagy. Van bennem egyfajta győzelmi érzés, és úgy érzem, végre indulhat az életem. Nem kell többet szégyenkeznem, hogy furcsán néznek majd a személyimet elkérő emberek a leghétköznapibb esetekben. Úgy gondolom, ezt mindnyájunk megérdemli, hiszen mi is csak élni szeretnénk az életünket kellemetlenségek nélkül”, osztotta meg érzéseit egy másik ügyfelünk.

„Hatalmas siker, hogy a BFKH végre elbírálta két ügyfelük kérelmekét és utasította az anyakönyvvezetőket a nem- és névváltoztatás átvezetésére. Az elmúlt évek eljárásai jól mutatják, miként próbálják meg a jog végrehajtására hivatott szervek - itt elsősorban a kormányhivatal - hátráltatni az AB és az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseiben lefektetett, mára megkérdőjelezhetetlen emberi jogi normák érvényesülését. Minden embernek elidegeníthetetlen joga van az önazonosságát kifejező saját névhez - ezt a mai Alkotmánybíróság mondta ki 2018-ban. Az Alaptörvényben védett egyenlő emberi méltóság joga alapján nemcsak a név, hanem a nem megváltoztatásához is joga van a transznemű embereknek. Nagyon boldogok vagyunk, hogy két transz ember hamarosan már olyan iratokkal élheti a mindennapjait, amelyek tükrözik az identitásukat. Folytatjuk munkánkat, ez a két eljárás megerősítette, hogy a 33. § hatálybalépése előtt indult ügyekben sok türelemmel és kitartással elérhető a régóta várt pozitív döntés. Célunk, hogy a nem jogi elismerése ismét mindenki számára elérhetővé váljon,” mondta Dr. Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának munkatársa. 

„A Háttér Társaság tovább folytatja a küzdelmet a jogsértő transzfób törvények ellen, hiszen mindannyiunknak jogunk van méltóságban és biztonságban élni” – tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux