Ugrás a tartalomra
x

Magyar származású leszbikus képviselő írt történelmet az Egyesült Államokban

Vermont állam 231 éves fennállása alatt Becca Balint lett az első nő, aki választáson képviselői helyet szerzett a washingtoni szövetségi törvényhozásban.

A magyar származású, demokrata párti, homoszexualitását nyíltan vállaló Becca Balint nyerte az amerikai Vermont állam egyetlen képviselőházi helyéért folyó versenyt a kedden megtartott félidős kongresszusi választásokon.

Becca Balint eddig a vermonti állami szenátus elnöke volt, korábban pedagógusként dolgozott. Nagyapját megölték a holokauszt idején. Édesapja 1957-ben vándorolt ki Magyarországról az Egyesült Államokba, a Seven Days vermonti lap cikke szerint itt végezte el az egyetemet, szolgált az amerikai hadseregben és egy telefontársaság munkatársa volt. Édesanyja egy óragyárban dolgozott, később főiskolai diplomát szerzett és kungfu-mester is lett. Becca Balint 1968-ban született, a pár harmadik, legfiatalabb gyermekeként. Már 11 évesen rájött, hogy meleg, de ekkor még azt feltételezte, hogy ez kizárja a politikai karriert. Mindössze hatodikos volt, amikor szerelmet vallott egy osztálytársnőjének, amivel nem aratott osztatlan sikert diáktársadalom előtt, reggelenként többször is arra ment be az iskolába, hogy a „lezzie” felirat virít öltözőszekrénye ajtaján. Társadalomtudományokból és történelemből diplomázott – az egyetemi női evezőcsapat vezetőjeként ragadt rá „az admirális” becenév –, aztán 2000-ben, egy sziklamászó táborban ismerte meg a későbbi felelégét, a wyomingi Eelizabeth Wohlt. Már három éve éltek bejegyzett élettársi kapcsolatban amikor 2007-ben Vermontban legalizálták a melegházasságot. Azóta Brattleboróban élnek.

"Vermont az a hely, ahol a kedvesség, a hitelesség és a bátorság számít, ahol egy bevándorló apa és egy munkásosztálybeli anya gyermeke lehet az első nő és az első meleg, aki képviseli az államot. (...) Ma megerősítést nyert, hogy Vermont és az egész ország olyan hely, ahol bármi lehetséges. Olyannyira képesek vagyunk a változásra, a haladásra és a bizakodásra, hogy ma, 231 év után a vermontiak egy nőt választottak be a kongresszusba"  - mondta Becca Balint a kedd esti győzelme után hívei előtt Burlingtonban.

Az államban a republikánus előválasztást a független Liam Madden nyerte meg, aki végül alulmaradt vele szemben. Rajtuk kívül három másik független és egy libertárius jelölt neve szerepelt a szavazólapon.

Bár a törvényhozásában az országos átlagnál magasabb a nők aránya, Vermont maradt az egyetlen olyan amerikai állam, amely 231 éves fennállása alatt soha nem küldött nőt a szövetségi képviselőházba.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux